Boomkwekerijsector in rustiger vaarwater

De boomkwekerijsector is in het najaar 2022 wat tot rust gekomen. De gekte van het voorbije anderhalf jaar waarin omzetrecords werden verbroken is voorbij. Wat overblijft is een wat voorzichtigere markt die zich laat vergelijken met de situatie in 2019. Waarbij containerteelt bedrijven het beduidend moeilijker hebben dan bos- en haagplantsoen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Sectorupdate Boomkwekerij van Van Oers Agro. verschillen tussen de ondernemingen zijn groter geworden. Kwekers van visuele producten merken dat tuincentra nog volop voorraad hebben en dat grote consumentenacties op een laag pitje staan door hoge inflatie en afname van het consumentenvertrouwen. Dit leidt tot hoge voorraadposities aan het einde van het kalenderjaar. Desondanks zijn er ook bedrijven die weinig last lijken te hebben van een dalende vraag. Over het algemeen is er nog voldoende financiële ruimte om het seizoen door te komen.

De omzet van handelsbedrijven is met 10% tot 20% gedaald ten opzichte van het najaar 2021. Verderop in het rapport leest u welke markten de grootste schommelingen hebben doorgemaakt. De voorzichtige conclusie is dat de merkt afstevent op een periode waarin er een overschot aan planten is. Aan de kwekers de taak om vindingrijk te zijn en de juiste keuzes te maken in het teeltplan, de afzet, de prijsvorming en het werkgeverschap.

Klik hier voor het rapport


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.