Wethouders Yvonne Peters en Nick van Egmond op bezoek bij jonge tulpenkwekers van IKC Het Woud

Dinsdag 14 maart zijn wethouders Yvonne Peters en Nick van Egmond op bezoek geweest bij IKC Het Woud in Rijnsaterwoude. De leerlingen van groep 7 en 8 zijn daar via de Tuinbouw Battle zelf aan de slag gegaan met het kweken van tulpen en de wethouders kwamen een kijkje nemen hoe het de jonge kwekers vergaat.

Via dit project maken de leerlingen spelenderwijs kennis met de tuinbouwsector. Met een eigen teeltkar met speciale verlichting, een tijdschakelaar, uitgebreide instructie en hulp van vrijwilligers gaan de leerlingen de komende weken aan de slag met de tulpen.

Volgens directeur Mirjam Kennis en docent Ron Zijderveld zijn de leerlingen heel enthousiast over de battle. “Onze leerlingen zijn meteen met de tulpen aan de slag gegaan. Als school worden we ook heel blij van de Tuinbouw Battle omdat allerlei facetten van het onderwijs erin terugkomen. De kinderen doen onderzoek naar tulpen en hoe ze gekweekt worden (biologie), houden bij hoe de tulpen groeien (rekenen) en maken posters, flyers en prijzenlijsten om de tulpen te verkopen (creatief). Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel, met de rest willen ze een leuke kampactiviteit bekostigen. Met alle energie die de kinderen erin steken, is het project nu al geslaagd.”

Kennismaken
Via dit project maken de leerlingen spelenderwijs kennis met de tuinbouwsector. Bedrijven in de regio Aalsmeer kweken miljoenen bloemen en planten die hun weg door heel Europa vinden, en ver daarbuiten. Maar het is voor bedrijven moeilijk om goed-gekwalificeerde medewerkers te vinden voor onder andere de logistiek, ICT, marketing, de teelt en techniek. Via deze battle maken leerlingen kennis met deze innovatieve wereld waardoor ze in de toekomst wellicht kiezen voor een carrière in de tuinbouw.

Zaadje planten
Wethouders Yvonne Peters (land- en tuinbouw) en Nick van Egmond (onderwijs & cultuur) van de gemeente Kaag en Braassem waren onder de indruk van de jonge kwekers. Yvonne Peters: “Wat prachtig dat de leerlingen nu al kennis maken met deze mooie sector: jong geleerd is oud gedaan! Wellicht wordt bij een aantal leerlingen al een zaadje geplant en worden zij door dit project enthousiast over het werken in de tuinbouw. Hoe leuk zou dat zijn! En als ik zie hoe de leerlingen uit Rijnsaterwoude ermee bezig zijn, heb ik heb er natuurlijk alle vertrouwen dat zij gaan winnen.”

Zelf tulpen kweken
Bij deze battle zijn de leerlingen zelf verantwoordelijk voor het telen van de tulpen. Op de school is een teeltkar met twee lagen tulpen geïnstalleerd. Boven elke teeltlaag hangt ledverlichting die de tulpen belicht. Uiteindelijk worden na vier weken zo’n vierhonderd tulpen geoogst. Alle aspecten van de sector komen in het lesprogramma aan bod: teelttechniek, marketing, handel, verkoop, prijsbepaling, meerwaarde en samenwerking.

De Tuinbouw Battle is ook een uitdagende strijd tussen scholen in de regio. Er doen in drie rondes maar liefst vijftien klassen mee van basisscholen uit Aalsmeer, Uithoorn, Kudelstaart, Rijnsaterwoude en Hoofddorp. De leerlingen mogen zelf bedenken hoe ze hun tulpenoogst tegen een zo hoog mogelijke prijs verkopen: via een veiling, een evenement of van deur-tot-deur verkopen. De school met de origineelste inzending, de hoogste opbrengst of het leukste doel wint de battle.

Nieuwe rondes
Voor het schooljaar 2023/2024 wordt er een nieuwe ronde van de Tuinbouw Battle georganiseerd. Wilt u hieraan deelnemen, neem dan contact op met Monique van Weerdenburg via monique@greenportaalsmeer.nl.

De Tuinbouw Battle in de Greenport Aalsmeer wordt mogelijk gemaakt door Yuverta mbo, Bosman Van Zaal, Container Centrale, Economic Board Duin- en Bollenstreek, Rabobank, Stimuflori en Greenport Duin- en Bollenstreek.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.