Crisisupdate: Gasunie gelooft niet meer in Nord Stream 1

Sneeuw in maart, dat waren we de afgelopen jaren niet gewend. Datzelfde geldt voor de hoge gasprijzen, al werd maandag wel een laagtepunt bereikt. De stroomprijzen blijven ook dalen. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen weer kort op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor een aprilcontract sloot dinsdag af op 43,30 euro per megawattuur. Woensdagochtend bewoog de gasprijs zich tussen de 44 en 45 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

Energiehandelsplatform Powerhouse blikt vooruit op deze energieweek waarin maart haar staart roert. Zij wijzen erop dat het weer deze week 'veel variatie laat zien, maar dat de boventoon is dat
volgende week temperaturen boven normaal gaan.' Door de dalende gasprijs worden kolencentrales uit de markt geduwd, stipt men verder aan en nemen gascentrales over. Dat zal voor een stijgende vraag blijven zorgen. "Powerprijzen zullen komende week de gasprijzen
blijven volgen. De gasprijzen gaan doorwerken in de kosten voor opwek", is de voorspelling.

Cal24 baseload daalde van 143,50 naar 127,01 €/MWh. De
spotmarkt (EPEX) ging afgelopen week 127,21 naar 134,70 €/MWh. Op maandag 6 maart 2023 noteerde de spotmarkt een prijs van 141,25 €/MWh. Lees hier het hele Powerhousebericht. 

De landelijke gasnetbeheerder Gasunie schrijft honderden miljoenen af op een investering in pijpleiding Nord Stream 1. Dat blijkt uit het jaarverslag van het gasbedrijf over 2022. Het bedrijf verwacht dat de pijpleiding op afzienbare termijn niet meer in gebruik wordt genomen. Gasunie heeft haar belang in Nord Stream per eind 2022 op € 0 gesteld. 

In een bericht bij het verslag staat:

Het wegvallen van het Russische gasaanbod zorgde voor een omkering van de gasstromen door Europa. Stroomde voorheen het gas vooral van oost naar west, vandaag de dag zien we een omgekeerde beweging waarbij gas vanuit Noordwest-Europa naar Duitsland en verder richting Centraal- en Oost-Europa stroomt. Gasunie verhuurt en veilt transportcapaciteit in haar netten aan partijen die gas willen vervoeren van een bepaalde plek in het netwerk naar een andere plek.

De omkering van de gasstromen leidde tot veel extra vraag van klanten naar capaciteit in het Gasunie-netwerk in Nederland en Duitsland, waardoor de omzet steeg met € 872 miljoen naar € 2.258 miljoen. Gasunie had tegelijkertijd last van de hoge energieprijzen, met name de energiekosten die samenhangen met het transport en het op de juiste kwaliteit brengen van gas. Deze kosten zijn in 2022 bijna € 300 miljoen hoger dan in 2021, waardoor het resultaat na belastingen uitkomt op € 555 miljoen (€ 311 miljoen in 2021). 

In het bericht kondigt Gasunie ook aan dat er een nieuwe CEO komt. Han Fennema maakt bekend dat hij Gasunie per september 2023 op eigen verzoek zal verlaten. Fennema is dan bijna 10 jaar CEO van Gasunie geweest. Hij heeft de raad van commissarissen en de aandeelhouder eerder dit jaar geïnformeerd over zijn voornemen, zodat de procedure voor opvolging tijdig gestart kon worden. Naar een nieuwe CEO wordt nog gezocht. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.