"Een Vrouwendag om gauw te vergeten"

Tholen - Geen namen en toenamen, de 'deugpolitie' leest mee en sowieso zijn er weinig positieve geluiden te melden waar het aankomt op de bloemenhandel op Rusland. In een paar pennenstreken is deze dan ook als volgt samen te vatten: minder handel/vraag, vooral in de chrysanten tegenvallende prijzen door problemen met de kwaliteit, en een buitenland dat profiteert.

I.v.m. de hoge gasprijzen lieten eind vorig jaar veel kwekers, en met name chrysantenkwekers, een deel van hun kas leegstaan. Toch lijkt het erop dat veel van hen - of wie het ook zijn, het woord 'eendagskwekers' viel, maar dat kan toch moeilijk een afdoende verklaring zijn - voor de feestdagen maximaal in productie zijn gegaan. Dat heeft de prijzen op de klok de afgelopen weken gedrukt. Tegelijkertijd is overal onder LED geteeld en i.t.t. alle hosanna-verhalen zijn er wel degelijk problemen met het vocht. Kwaliteit was vaak niet goed. En een derde factor: voor veel directe handel is bedankt, omdat kwekers, vanwege de hoge gasprijzen, vooraf ook hele hoge prijzen hebben opgegeven. Begrijpelijk, maar achteraf gezien wat te voorbarig: de gasprijs heeft astronomische waardes aangetikt, maar is toch ook weer flink gedaald.

Voor wat betreft Rusland is het maar de vraag op de bloemen-consumptie veel lager is dan andere jaren. Enerzijds groeit de binnenlandse productie, anderzijds zou de inkoop uit andere delen van de wereld gegroeid zijn. Rozen komen uit Zuid-Amerika, bloemen komen uit Azië (Vietnam, China, Japan) en bijvoorbeeld een land als Italië zou ook goede zaken gedaan hebben. Want die leveren ook veel bloemen, veel chrysanten vooral, en die zijn weliswaar lichter maar ook goedkoper. Interessant in dit verband is dat de stekleverancier dan vaak weer dezelfde is, de 'lachende' derde, waarbij het Nederlandse kweker-handelsduo het nakijken heeft en de veiling zelf van haar 'regierol' bar weinig waar kan maken.

Fight flight freeze
Voor wat betreft Oekraïne (en in mindere mate ook Rusland) speelt nog een andere, droevige ontwikkeling en dat is dat een deel van de mannen die de bloemen moeten kopen en hun vrouw of vriendin, moeder of dochter, juf of collega een bloemetje moeten bezorgen, moeten vechten, of dat deze vrouwen zelf ergens in een (ver) buitenland zijn. Tot slot is moeilijk na te gaan in hoeverre de Russische en Oekraïense consument wel bloemen wilt kopen: Vrouwendag is heilig, maar gezien al het menselijk leed dit jaar allicht toch op het tweede plan.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.