Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: TTF-gasprijs gezakt tot niveau zomer 2021

Net iets meer dan 42 euro per megawattuur, daarop sloot de TTF-contractprijs voor april maandag 6 maart af. Een laagterecord. De gasprijs lag sinds de zomer van 2021 niet meer zo laag. Nog altijd is de prijs wel twee keer zo hoog dan de circa 18 euro waarop de gasprijs lang schommelde. Verder in deze nieuwe crisisupdate meer over beweging in de (Europese) politiek omtrent hervorming van de Europese elektriciteitsmarkt.


TTF-gasprijsontwikkeling afgelopen twee jaar. De eerste helft van de dinsdagochtend bewoog de gasprijs zich tussen de 43 en 42 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

Onder meer Nu.nl en de VRT staan stil bij de laagste gasprijs sinds het uitbreken van de energiecrisis. 

Het FD schrijft over plannen van de Europese Commissie om fabrieken die 'groene producten' zoals zonnepanelen en windmolens produceren sneller een vergunning te geven, zodat de fabriek gebouwd kan worden. De negatieve impact op het milieu moet daarbij zo nodig genegeerd kunnen worden, weet de krant. Men zag een gelekte versie van een voorstel van de Europese Commissie in. 

Veel berichten over elektriciteit. Eerst lokaal: netbeheerder Westland Infra wijst erop dat in Westland en Midden-Delfland klanten gemiddeld 14 minuten zonder stroom en 36 seconden zonder gas zaten. Landelijk is dat 22 minuten en 70 seconden. Ten opzichte van andere jaren duurde elektriciteitsonderbrekingen in Nederland met 62 minuten minder lang.

Nederland pleit in het kader van Europese hervormingsplannen voor de Europese elektriciteitsmarkt voor het waarborgen van voldoende flexibiliteit. De opwek moet groener, maar in die transitie mogen de sociaalmaatschappelijke kosten niet te hoog worden en ook mag de transitie niet ten koste gaan van flexibiliteit, die dan weer belangrijk is voor stabiele leveringen.

Nederland wijst erop dat meer opwek uit wind, zon, kernenergie en waterkracht ook 'hogere niveaus' van prijsvolatiliteit met zich meebrengt, hogere niveaus in vergelijking met voor de crisis. Nederland wil de consument beter beschermen. "Consumenten moeten vrij zijn om het niveau van blootstelling aan volatiliteit te kiezen dat past bij hun voorkeuren, wat de beschikbaarheid van verschillende soorten contracten vereist." Ook moeten consumenten afgeschermd worden van de prijsrisico's op de groothandelsmarkt. 

En dat zouden consumenten moeten zijn, afgeschermd van prijsrisico's op de groothandelsmarkt door te eisen dat elektriciteitsleveranciers adequaat worden afgedekt. Bovendien kan Nederland elke maatregel steunen die bijdraagt aan lagere elektriciteitsprijzen voor consumenten, terwijl het ook bijdraagt aan de overgang naar een koolstofvrij systeem. 

De reactie van het ministerie van EZK namens Nederland op de publieke consultatie van de Europese Commissie (EC) over de hervorming van de elektriciteitsmarkt binnen de Europese Unie (EU) is hier in te zien

Uit Den Haag komen ook berichten over ombouw van de laagcalorische gasmarkt. De ombouw ligt 'op schema', zo schrijft staatssecretaris Vijlbrief van EZK. Laagcalorisch gas komt uit het Groninger gasveld, maar dat wil Nederland sluiten. Niet alle systemen zijn al in staat ook op hoogcalorisch gas (zoals uit Rusland) te werken. Daarom is ombouw nodig van systemen. Vijlbrief schrijft:

"Dit jaar werd er in de gehele L-gasmarkt 19 procent minder laagcalorisch gas afgenomen. Met dank aan de inspanningen van België, Duitsland en Frankrijk in de ombouw van L-gasafnemers is de vraag in die landen afgenomen. Wat in de afname van L-gasconsumptie van het afgelopen jaar ook meespeelt zijn het milde weer en de prijseffecten." De afname van de L-gasconsumptie helpt de staatssecretaris bij het sluiten van het Groningenveld, schrijft hij. Meer details over de ombouw zijn hier in te zien

"Een aansluitingsprioritering lost het probleem niet op, maar herverdeelt het falen van de netbeheerders op een politiek gewenste manier." Dat stelt Hans Grünfeld namens de VEMW in reactie op berichtgeving van de ACM. De ACM staat netbeheerders toe prioritering toe te passen bij toegang tot het elektriciteitsnet. De Vereniging voor Energie, Milieu en Water is kenniscentrum en belangenbehartiger voor de zakelijke energie- en watergebruiker.

"Er komt nog een beetje gas via Oekraïne naar Europa." Dat zei Jilles van den Beukel, energiedeskundige verbonden aan The Hague Center for Strategic Studies, eind februari bij de NOS. Op Twitter wijst Martien Visser, hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool en werkzaam bij de Gasunie, erop dat de afgelopen weken de Russische gasexport via Oekraïne weer is toegenomen