Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Meer 'groene' elektriciteit, minder opwek met fossiel

Toen de TTF-gasprijs rond de 50 euro per megawattuur schommelde, leek de bodem bereikt. Inmiddels komt echter de grens van 40 euro in beeld, nu vrijdag de gasprijs weer een stukje verder daalde tot onder de 45 euro. In deze crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen en de berichtgeving daarover weer op een rijtje. 


De TTF-gasprijs voor april 2023 sloot donderdag af op 44,98 euro per megawattuur. Maandagochtend om iets na 9.00 uur ligt de gasprijs op 43,0 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

De daling van de energieprijzen maakt dat er weer mondjesmaat vaste contracten aangeboden worden door energieleveranciers. Nieuwsuur schrijft erover en wijst erop dat nog lang niet iedereen in aanmerking komt. 

Het CBS brengt cijfers over elektriciteitsproductie in Nederland over 2022 naar buiten. Het aandeel hernieuwbare elektriciteit nam met 20 procent toe. Tegelijkertijd werd er minder elektriciteit uit fossiele brandstoffen opgewekt.

In 2022 was er voor fossiele brandstoffen voor elektriciteitsopwek een afname van 11 procent, voor opwek uit aardgas 16 procent. De productie van elektriciteit uit kolen bleef met 16 miljard kWh gelijk aan een jaar eerder. Het opheffen van het productiemaximum bij kolencentrales, sinds juni 2022, heeft hierbij een rol gespeeld. 

TenneT komt met het nieuws dat tussen 2028 en 2030 ''s werelds grootste offshore kabelverbindingen' aangelegd gaan worden om de groeiende Nederlandse elektriciteitsopwek op zee aan te sluiten op het elektriciteitsnet. NKT, Prysmian en TenneT hebben de gezamenlijke ambitie 'om de Noordzee te ontwikkelen tot de groene energiecentrale van Europa'. NKT en Prysmian installeren vijf gelijkstroom kabelverbindingen voor Nederlandse 2 GW projecten die tussen 2028 en 2030 worden voltooid. 

In de Verklaring van Esbjerg van mei 2022 op de Noordzee-energietop kwamen Duitsland, Nederland, Denemarken en België overeen om tegen 2030 gezamenlijk ten minste 65 gigawatt (GW) capaciteit aan offshore windenergie te installeren. TenneT zal met 40 GW - in de Duitse en Nederlandse Noordzee allebei 20 GW - bijna twee derde daarvan aansluiten. Na bekendmaking van dit nieuws over kabels voor 5 Nederlandse 2 GW-projecten volgen de komende maanden naar alle verwachting ook bekendmakingen over Nederlandse-Duitse en Duits-Nederlandse projecten. 

'Zie ginds komt de LNG-boot uit de USA weer aan. Hij brengt ons vloeibaar gas zodat er voorraad blijft bestaan.' De boten met LNG zullen aan moeten blijven meren om de komende maanden de voorraden weer te vullen voor komende winter. Zelfs nu de voorraden minder leeg zijn geraakt, blijft dat een uitdaging.