Crisisupdate: Uitbundige zon geeft problemen

Lachende gezichten bij eigenaren van zonnepanelen vandaag, want opnieuw schijnt de zon uitbundig. Een nieuwe, hele lichte daling van de gasprijs, stemt mogelijk ook tevreden, zeker nu er wel flink gestookt moet worden vanwege koude nachten. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor april 2023 sloot dinsdag af op 46,6 euro per megawattuur. Net weer een stukje lager dan maandag. Woensdagochtend om 9.30 ligt de gasprijs op 47,6 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

De stijgende opwek van 'groene' elektriciteit stemt niet alleen maar blij. Netbeheerders roepen op te stoppen met zonneparken op plekken waar er nauwelijks stroomvraag is. Netbeheerder Enexis wil zelfs stoppen met het aansluiten van grote zonneparken in dergelijke gebieden en ziet zich gesteund door colleganetbeheerders Stedin, Alliander en brancheorganisatie Netbeheer Nederland, schrijft de NOS.

En nog een breinbrekertje voor energiespecialisten, ook van energietwitteraar Martien Visser. Hij is hoogleraar Energietransitie bij Hanzehogeschool en werkt tevens bij Gasunie. 

Energiehandelsplatform Powerhouse brengt een nieuwe vooruitblik over de energiemarkt uit, voor week 9 deze keer. Duidelijk is inmiddels dat het staartje winter de gasprijs niet doet stijgen. Grote verandering in de elektriciteitsprijzen worden ook niet verwacht, onder meer omdat de kolen- en gasprijzen stabiliseren. De spotmarkt (EPEX) ging afgelopen week van 105,12 naar 127,21 €/MWh. Lees hier meer. 

De Autoriteit Consument en Markt monitort de groothandelsprijzen voor elektriciteit.


ACM Monitor groothandelsprijzen elektriciteit, prijsontwikkeling Nederland afgelopen 3 jaar

De ACM controleert ook de tarieven die energieleveranciers in Nederland rekenen. Omdat de winst niet hoger ligt dan in 2022 (tussen de 0-5%) stelt de ACM dat energieleveranciers Eneco, Essent en Vattenfall geen 'onredelijke tarieven' rekenen op dit moment. Andere leveranciers worden ook onder de loep genomen. 

TenneT maakt geen vrienden in Duitsland, nu de netbeheerder haar Duitse tak wil afstoten. Twaalf jaar lang maakte TenneT winst, maar investeren deed men niet. Het Financieele Dagblad schrijft erover (€).

Tijdens het Energiepodium Debat, georganiseerd door Gasterra, gingen sprekers uit de energiesector, een panel én publiek over de volgende vraag met elkaar in gesprek: hoe komen we van de ambitie naar de praktijk? Lees hier het verslag van het debat of bekijk de korte video-impressie. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven