Gebr. Geers stappen in het installatievak

Tholen - “De komende tijd zullen steeds meer telers in Nederland overstappen van HPS naar LED,” verwacht Bart Geers van Gebr. Geers. Een van de telers die deze overstap heeft gemaakt, is Sander Middelburg van Leen Middelburg Chrysanten. En waar de Gebr. Geers voorheen alleen de prefab bekabeling produceerden, installeren ze inmiddels ook projecten als deze bij Leen Middelburg Chrysanten. Zij zijn een van hun ‘installatieklanten’. In dit artikel vertelt Sander Middelburg wat er zoal komt kijken bij de switch naar LED.


Bart en Daan Geers

“De Gebr. Geers hebben bij ons meerdere belichtingsinstallaties aangepast, geïnstalleerd en opgehangen,” vertelt Sander. Het gaat daarbij om 3 tuinen met chrysanten, in Maasdijk, Made en Kwintsheul. “Dat zijn projecten waar drie partijen samenkomen: de LED-leverancier, de kweker, en de installateur, in dit geval dus de Gebr. Geers.”

Daarbij is het op elke locatie een kwestie van maatwerk: “Je moet zorgen dat overal de kabels, panelen en stekkertjes op de juiste wijze op elkaar aansluiten om alles te laten draaien.” Door goede eerdere ervaringen, koos de chrysantenkweker ook dit keer weer voor Geers als installateur. “Het is een prettig bedrijf om mee samen te werken, want het contact met eigenaren Bart en Daan is goed,” vertelt Sander over de samenwerking. “Ze denken mee, werken hard – sympathieke mensen die doen wat ze zeggen. En uiteindelijk leveren ze kwaliteit, en wanneer het nodig is ook een stukje service.”

Wat dat betreft ziet Sander een contrast met de algemene trend in de tuinbouwwereld, waar bedrijven, vaak gesteund door private equity, steeds groter worden. “Maar dat gaat wel ten koste van de bereikbaarheid. Juist bij een wat minder groot bedrijf als Geers verloopt het contact heel soepel. Wij willen gewoon chrysanten kweken, en met Bart en Daan kunnen we ons daarop richten. Zij ontzorgen ons, want door de korte lijnen kunnen ze alles op zo’n installatie oppakken, als een soort projectleider of uitvoerder.”

Midbos, Midheul en Midmad
Zoals gezegd is het een kwestie van maatwerk op elke locatie. “We hebben twee locaties met hybride: Midbos in Maasdijk, waar we in 2019 en in 2021 een stuk hebben gedaan. Daar hangt 75 μmol LED en 75 μmol SON-T. Eind 2022 hebben we in Kwintsheul, op de locatie Midheul, een kas full LED gemaakt, met 158 μmol. En in de zomer van 2022 hebben we op de locatie Midmad, in Made, 170 μmol full LED opgehangen.”

De chrysantenkweker heeft daarbij best nog wel gepionierd samen met Geers, vertelt Sander. “In 2019 waren we een van de eersten met LED. En de locatie Midheul was de eerste tuin waar we konden dimmen, met dongels, repeaters, verrood sturing en andere bekabeling en software. Bij Geers zorgen ze dan dat dat allemaal in de praktijk goed wordt opgehangen en aangesloten.”

Op de locatie Midmad kan de chrysantenkweker de belichting ook dimmen, maar daar kunnen de lampen ook in diverse kleuren worden gestuurd. “Dat was op zich niet zo’n uitdaging voor Geers, maar wel moest daar de regenleiding aangepast worden, omdat het anders niet uitkwam met de lampen. Die regenleiding hebben we toen verplaatst onder het C-profiel waar de lampen hangen, zodat de lichtverdeling en de schaduw beter uit de verf kwamen. Dat kon Geers mooi meenemen in de bekabeling en het werk, dus dat was ideaal voor ons.”

Voor meer informatie:
Gebr. Geers BV
Buijs Ballotstraat 16  
2693 BE ’s-Gravenzande 
E: info@geersbv.nl 

Bart Geers
+31 (0)6 21 53 56 29
E: bart@geersbv.nl
https://www.geersbv.nl/nl/ 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.