Crisisupdate: Gasmarkt blijft krap, China trekt aan LNG

Maandag sloot de TTF-gasprijs voor de korte termijn af op iets meer dan 47 euro per megawattuur. Net weer iets lager dan de prijzen van de afgelopen tijd. Verder in deze nieuwe crisisupdate aandacht voor de afhankelijkheid van Europa voor fossiele brandstoffen van China en Rusland.


De TTF-gasprijs voor april 2023 sloot maandag af op 47,4 euro per megawattuur. Dinsdagochtend om 9.30 ligt de gasprijs op 48,4 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) komt met een rapport over het eerste kwartaal van 2023. Men wijst erop dat de winter meeviel en dat er meer gas in de voorraden zit dan eerst gevreesd. Tegelijkertijd wijst men ook op de afhankelijkheid van Europa van China en Rusland. Rusland is onberekenbaar en kan alle resterende leveringen van fossiele brandstoffen zomaar staken, terwijl China een grote concurrent is in de strijd om vooral vloeibaar gas, LNG. De vraag naar gas kan in China met 1/10 tot 1/3 toenemen nu de coronarestricties er afnemen en de economie weer tot leven komt.

"We zijn erin geslaagd om volledig onafhankelijk te worden van de olie en het gas van Poetin. We hebben de economie zelfs kunnen laten groeien, ondanks alle problemen die mensen natuurlijk hebben ervaren." Dat zei Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer. BNR schrijft over het recordbedrag aan winstbelasting dat de Nederlandse staat in 2022 ontving: 38 miljard euro.

AgroEnergy hield een webinar over de energiemarktsituatie. EnergieAnalist Jasper Elzinga en EnergieSpecialist Carl van Oosten nemen in een half uur de laatste ontwikkelingen op de energiemarkten door.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven