Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pacht kleine kassen mag stoppen, reconstructie gaat voor

Eén groot glastuinbouwperceel creëren van 20 hectare door meerdere kleine, versnipperde (glastuinbouw)percelen bij elkaar te brengen. Dat is het plan van een ondernemer in Westland. Telers die kassen in pacht hebben in het gebied, moeten wijken. Op 7 februari deed de Rechtbank Den Haag uitspraak in twee zaken waarin bezwaar is gemaakt tegen opzegging van de pacht op twee kleine glastuinbouwpercelen van minder dan 1 hectare.

Om kassensloop en daarmee reconstructie van het gebied in 's-Gravenzande mogelijk te maken moet de pacht van enkele percelen stoppen. De eerste fase van de reconstructie is al bezig. Er zijn ook al kassen gesloopt en met pachters is overeenstemming hierover bereikt. Tussen de nieuwe grondeigenaar en de oude eigenaar is 'een vorm van samenwerking' voor wat betreft percelen waarop nog geteeld wordt, zo blijkt uit de rechtbankverslagen. 

Stikstofrechten
De verpachte grond uit de zaken waarop op 7 februari uitspraak volgde ging in het voorjaar van 2020 over van eigenaar. In de ene zaak oordeelt de rechter dat dit voorjaar de pacht af moet lopen en dat opzegging van de pachtovereenkomst mag met het oog op de reconstructieplannen.

De teler op het perceel betwist hoe dringend het is dat het perceel verlaten moet worden, maar daarin gaat de rechter niet mee. De teler voerde hiervoor aan dat de grondeigenaar nog geen vergunningen aangevraagd zou hebben, gelet op de energie-infrastructuur een 'onrendabel plan' wil realiseren omdat er 'verouderde, energie-intensieve techniek' gebruikt zou gaan worden én dat er mogelijk een stikstofbelemmering voor het bouwplan is, omdat er een Natura2000-gebied in de buurt ligt. Over punt twee buigt de rechter zich niet en punt één en drie zijn voor de rechter geen reden mee te gaan in het bezwaar van de teler. Stikstofrechten vervallen niet bij reconstructie van het gebied.

In de andere zaak is de pacht al opgezegd met ingang van dit jaar. De teler wil door, maar de rechter gaat niet in de aangevoerde argumentatie van de teler mee. Inmiddels is de reconstructie ver genoeg gevorderd dat er geen langere pacht van het perceel toegelaten hoeft te worden.

De afgelopen jaren slaagden telers in bijvoorbeeld Poeldijk en Monster er ook in een grote nieuwe kas te bouwen door meerdere kleine percelen bij elkaar te brengen en te reconstrueren.