Zaden reinigen met plasma-geactiveerd water

Plasma Activated Water (PAW), plasma-geactiveerd water, kan worden gebruikt om zaden te reinigen van ziekteverwekkers door alleen lucht, water en elektriciteit te gebruiken. Samen met 14 verschillende bekende zaadproducenten heeft VitalFluid meer dan 40 verschillende combinaties van ziekteverwekkers getest. De resultaten zien er veelbelovend uit, zo deelt de start-up.

Zaadveredelaars hebben batches zaden die besmet waren met schimmels, bacteriën en/of virussen naar VitalFluid verzonden. Bij VitalFluid zijn de zaden behandeld met verschillende concentraties Plasma Activated Water en verschillende incubatietijden.

Zaadspecialist Ineke Wijkamp en microbioloog Danique van der Krieken voerden de behandelingen uit. Na behandeling zijn de zaden geretourneerd naar de veredelaars om ze te testen op kiemkracht en zaadgezondheid.

Een van de tests is uitgevoerd op bloemzaden die besmet waren met algemene schimmels. De behandeling van PAW toont een significante vermindering van de schimmels op de zaden. Vergeleken met de controle- en huidige chlorinebehandeling presteerde de Plasma Activated Water behandeling veel beter.

In bijgevoegde grafieken is te zien dat de kiemkracht enorm toeneemt door de besmette zaden te behandelen met PAW. Ook is te zien dat de PAW-behandeling de aanwezigheid van schimmels aanzienlijk vermindert. De test toonde ook een afname van abnormalen en een afname van niet ontkiemde zaden.

De klant die bij bovenstaande resultaten hoort is overtuigd om PAW als standaardbehandeling te gebruiken voor het reinigen van zijn zaden omdat het beter presteert en er geen chemicaliën nodig zijn, zegt Sales Manager Mark van Boxtel. "VitalFluid zal ook de komende resultaten van andere tests laten zien."

Er zijn verschillende manieren om zaden te behandelen met Plasma Activated Water. Zaden kunnen in het water worden geweekt of de zaden kunnen worden bespoten of gestoomd. "Op deze manier is opschaling van de technologie eenvoudig en worden de zaden minder aangetast door het water." Hiervoor werkt VitalFluid samen met Petkus Selecta, een bekend bedrijf op het gebied van zaadtechnologie.

Voor meer informatie:
Mark van Boxtel
VitalFluid
info@vitalfluid.nl 
www.vitalfluid.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.