Crisisupdate: Subsidie moet opnieuw prijsrisico's vullen gasopslag Bergermeer afdekken

Afgelopen nacht is het Noorderlicht op heel wat plekken in Nederland gezien. Echte poolkou komt niet onze kant op, maar deze week krijgen we wel te maken met een koude wind en nachtvorst. Net als eind vorige week is er aan de gasprijs maandagochtend van schrik voor het staartje niets te zien. In deze crisisupdate zetten we de prijsontwikkelingen en energieberichtgeving weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor maart 2023 sloot vrijdag af op 51 euro, maar zakte maandagochtend vroeg weer tot net onder de 50 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

Op met recht een ZONdag gisteren beleefden de eigenaren van zonnepanelen een extra mooie dag. Er werd heel wat groene elektriciteit opgewekt, deels ook voor onze buren. Aan het eind van de dag schakelden kolencentrales op om het elektriciteitsniveau op peil te houden in Nederland, zo laat energietwitteraar Martien Visser (hoogleraar energietransitie bij Hanzehoogeschool Groningen en werkzaam voor Gasunie) zien.

Den Haag publiceerde vrijdag een nieuwe update over gasleveringszekerheid.

Afdekken prijsrisico's vullen opslag
Diezelfde vrijdag is een nieuwe subsidieregeling aangekondigd waarmee de overheid wil zorgen dat er genoeg gas de grond in gaat deze zomer om de volgende winter door te komen zonder tekort. Het gaat om een subsidieregeling voor het vullen van gasopslag Bergermeer. Dat is de grootste vrij toegankelijke gasopslag van West-Europa. 

De regeling bestaat uit een garantie voor het afdekken van prijsrisico’s (het verschil tussen de zomer- en winterprijzen) en uit een vergoeding voor operationele kosten (de ‘afslag’). Bedrijven concurreren bij de aanvraag met elkaar. Hoe lager de gevraagde steun, hoe groter de kans dat het bedrijf in aanmerking komt.

Om de regeling voldoende competitief te maken, biedt het kabinet subsidie voor de opslag van 11,8 terawattuur (TWh) gas. Dat is helft van de capaciteit die, naast het deel dat staatsbedrijf EBN vult, nodig is om het vuldoel van 90% te halen.

De kosten zijn geraamd op maximaal 240 miljoen euro. Dit bedrag kan, afhankelijk van de ontwikkeling van de ‘zomer-winter spread’ (het verschil tussen de zomer- en winterprijzen voor gas), lager uitvallen. Als de winterprijzen hoger zijn dan de zomerprijzen (een positieve spread), zijn er net als vorig jaar vrijwel geen kosten. Het is bedoeling dat gebruikers van het Nederlandse gastransportnet in binnen- en buitenland de eventuele kosten gaan betalen. Het kabinet werkt hiervoor een heffing uit.

De regeling is nog onder voorbehoud van goedkeuring van de Europese Commissie. Het doel is dat de regeling uiterlijk eind april van start gaat.

Het kabinet kiest ervoor om net als afgelopen jaar een combinatie aan maatregelen toe te passen om gasopslag Bergermeer te vullen. Zo heeft EBN de opdracht gekregen om gasopslag Bergermeer te vullen tot 20 TWh voor zover marktpartijen dit niet doen. EBN is daarbij gevraagd om zo’n 7 TWh van het gas wat EBN nu al in gasopslag Bergermeer heeft zitten aan te houden tot het eerste kwartaal van 2024. In plaats daarvan koopt EBN ander gas in om aan de vraag te voldoen. Hiervoor is zo’n 520,5 miljoen euro gereserveerd. De daadwerkelijke kosten zijn met name afhankelijk van de zomer-winterspread.


Bekijk hier de hele Haagse olieupdate van 24 februari

Vrijdag kwam het harde rapport over de Groningergaswinning uit. Dit weekend kwam het rapport veel in het nieuws. 


Publicatiedatum:
© /



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven