Tuinbouw Jongeren Westland bezoekt Certhon

Op maandag 20 februari was Tuinbouw Jongeren Westland te gast bij Certhon waar een interactieve avond werd georganiseerd wat in het teken stond van “kansen en uitdagingen op het gebied van robotica”.


 
Meer dan 50 jongeren hadden zich naar Poeldijk verplaatst om deze avond bij te wonen. Na een kort openingswoord van de voorzitter, werd de avond afgetrapt door een korte introductie vanuit Certhon. Timo Kleijwegt nam iedereen mee over hoe Certhon zich nu in de markt zet als turn key projectontwikkelaar, waarbij hernieuwde teeltsystemen en robotica een belangrijke rol spelen.

Om allerlei teeltsystemen te testen en door te ontwikkelen heeft Certhon zelfs een innovatie center gebouwd. Vanwege het hoge aantal en de kans op virussen mochten deze helaas niet live bezocht worden, maar via video’s kregen de tuinbouwjongeren toch een beeld hoe het eruitziet. 

Na de introductie kregen de jongeren een drietal pitches van robotica innovaties. Andreas Hofland van Hortikey mocht het spits afbijten om de Plantalyzer te introduceren “een zelfrijdende buisrailwagen die foto’s maakt van de onderste trossen en waar vervolgens oogstprognoses van gemaakt worden.”  

Vervolgens was het weer de beurt aan Timo Kleijwegt die vertelde over de samenwerking met het Japanse bedrijf en hoe dit leidde tot de introductie van de oogstrobot. De verbeteringen volgen zich snel op en zo was er al een nieuwe versie in aantocht. Hierover kon hij helaas nog niet heel veel vertellen. 

Tenslotte, eindigde Jaap Weerheim met een geheel nieuwe manier van denken, namelijk de Gronos. Een nieuwe manier van telen, die vergelijkbaar is met het teeltsysteem van sla. Afstappen van hoge draad en terug naar de korte cyclische oogst rondes was volgens hem het antwoord.  

De avond eindigde met diverse stellingen, waaruit leuke discussies volgden. De jongeren werden mede dankzij de moderator Charlotte Nederpel uitgedaagd om over diverse stellingen een mening te vormen en hierop te reageren. Dit zorgde voor interactieve avond vol met waardevolle discussies.

De avond, waarop Tuinbouw Jongeren Westland getuige het verslag positief terugblikt, werd afgesloten met een drankje en wat napraten. 

Voor meer informatie:
Tuinbouw Jongeren Westland
www.tuinbouwjongeren.nl 
 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.