Subsidie voor test met 5G in tuinbouw

Om digitalisering in de glastuinbouw te versnellen hebben 21 gemeenten uit de metropoolregio Rotterdam-Den Haag besloten om twee projecten van gemeente Westland een financiële impuls te geven. De projecten betreffen het realiseren van een fieldlab voor datagedreven teelt, het samenbrengen van technologie en teeltbedrijven, en 5G test- en experimenteerfaciliteiten.

De MRDH ondersteunt de twee projecten met financiële bijdragen van in totaal € 825.000. De projecten dragen bij aan de strategische doelen van de MRDH: het stimuleren van innovatie en economische groei, en een goede digitale connectiviteit. 

RoboCrops Vliegende Start
TomatoWorld is al jarenlang een plek waar telers kunnen kijken naar de verschillende technieken voor het telen van tomaten. In het project RoboCrops Vliegende Start starten zij samen met partners FME, InnovationQuarter, en World Horti Center met hét fieldlab in Zuid-Holland op het gebied van Data Driven Growing (datagedreven teelt) . Ook worden tech- en teelbedrijven in dit project bij elkaar gebracht om samen succesvol te innoveren. Zij kunnen oplossingen testen in een realistische omgeving en leren van elkaars ervaringen. Daarbij wordt samengewerkt met partners en experts in de tuinbouwsector zoals Koppert en Letsgrow. 

Delft on Internet-of-Things voor de glastuinbouw
In het project Do IoT (Delft on Internet of Things) voor de glastuinbouw worden 5G test- en experimenteerfaciliteiten gebouwd in Robohouse en Tomatoworld, samen met projectpartners Do IoT Fieldlab, TNO, MCS BV, Stichting Robovalley en Stichting Tomatoworld. Het project versnelt digitale innovatie in de tuinbouwsector door MKB-bedrijven te helpen met het ontwikkelen, testen en demonstreren van innovatieve systemen, zoals robots en drones, die zonder hoogwaardige mobiele dataverbindingen, zoals 5G, niet mogelijk zijn. 

Regionale waarde
Er zijn steeds meer technologie in de kas te zien, zoals plukrobots, sensoren om plagen te detecteren en drones die inspecties doen of zelfs ongedierte bestrijden. Deze vormen van automatisering en digitalisering bieden een sleutel tot het oplossen van vraagstukken rondom bijvoorbeeld verduurzaming en arbeidstekorten in de glastuinbouw, maar zijn nog maar bij een kleine groep koplopers in de Greenport West-Holland te vinden. 

Uit een onderzoek vanuit de Greenport en de MRDH blijkt dat een bredere groep ondernemers moet innoveren om als (glas)tuinbouwsector succesvol te blijven en om als regio aantrekkelijk te blijven als vestigingsplek voor techbedrijven. Meer samenwerking tussen techbedrijven en tuinbouwbedrijven is hiervoor nodig. De projecten brengen technologie- en teeltbedrijven uit hele regio bij elkaar en bieden mogelijkheden voor het MKB om te innoveren. Daarmee dragen zij bij aan de innovatiekracht van het tuinbouwcluster en vestigingsklimaat voor (deep)techbedrijven.

Bron: Metropoolregio Rotterdam Den Haag


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.