Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Staartje winter kan spotprijzen doen stijgen

De TTF-gasprijs voor de korte termijn sloot woensdag nipt boven de 50 euro af. Donderdagochtend ligt ook de daggasprijs net boven de 50-eurogrens. In het nieuws gaat het over een staartje winter. Dat kan voor stijging van de korte termijn energieprijzen gaan zorgen. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de prijsontwikkelingen en energiegerelateerde berichtgeving weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor maart 2023 ligt ook donderdagochtend om 10.00 uur op 49,90 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

In een marktanalyse wijst energieleverancier Vattenfall erop dat er voor de komende weken 'weer lagere temperaturen' (ook aangekondigd door het KNMI) voorspeld worden. In combinatie met de relatief lage windsnelheden die de komende week worden verwacht, kan dat volgens de energiespecialisten leiden tot prijsstijgingen op de spotmarkten. Zij wijzen verder op een 'ondergrens voor gas': 

"Als de prijs van gas in Europa lager ligt dan in Azië, zal de LNG richting Azië gaan. Hierdoor zorgt de prijs in Azië voor een soort ondergrens. Nu de LNG-prijs de afgelopen dagen in Azië ook sterk is gedaald, biedt dat de mogelijkheid voor de Europese gasprijzen om onder de 50 €/MWh uit te komen. Daarnaast zorgt ook de kolenprijs voor een ondergrens. De opwek van elektriciteit met gas wordt met een lagere gasprijs economisch steeds aantrekkelijker, waardoor de opwek met kolen vervangen wordt door gas. Hierdoor neemt de vraag naar gas toe, waardoor de gasprijs ook weer zal stijgen."

Het CBS publiceert cijfers over handel met Rusland. Onder meer voor olie-import door Nederland is aandacht. Nederland importeerde vanaf maart 2022 vorig jaar qua importwaarde bijna 14% minder Russische aardolie. 

Nederland importeerde voor ruim 43 miljard euro aan ruwe aardolie in de periode maart-december 2022, laat het CBS zien. Dit is bijna 78 procent meer dan in dezelfde periode in 2021. Hier spelen vooral de hogere prijzen op de oliemarkt een rol. In hoeveelheid importeerde Nederland circa 15 procent meer ruwe aardolie. De totale waarde van geïmporteerde olie uit Rusland in deze periode daalde van 7,2 miljard euro in 2021 naar 6,2 miljard euro in 2022, een afname van bijna 14 procent. Het overgrote deel van olie dat Nederland importeert komt uit Rusland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Saoedi-Arabië en Nigeria. De invoer uit Saoedi-Arabië, Nigeria en de Verenigde Staten nam relatief sterk toe.

BNR wijst er, op basis van cijfers van Gasunie Transport Services en berichten van het IEA, op dat een gastekort de komende jaren, ondanks het relatief gunstige verloop van deze winter qua gasverbruik en vulgraden, realistisch is. Op de gastoevoer van Rusland kan Europa niet meer rekenen, daardoor wordt er steeds meer gekeken naar gas uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) kan de situatie dit jaar penibel worden, indien Rusland helemaal geen gas meer exporteert naar de EU en de vraag naar vloeibaar gas (lng) vanuit China stijgt naar het niveau van 2021. 

Eind 2023 zou Nederland een 'innovatieve onderzoeksfaciliteit' moeten hebben die onderzoek kan doen naar onder meer hernieuwbaar gas. GasTerra kondigt een investering in het project aan van 0,9 miljoen euro. 

Het prijsplafond dat is ingesteld in Nederland heeft volgens energiekenner en twitteraar Martien Visser nog niet tot een grotere gasvraag geleid.