Paul Freriks, Veilingmeester Naaldwijk

Met extra focus veilen voor belangrijke bloemendagen

Veilingmeester Paul Freriks kan de komende tijd zijn hart op halen: veel belangrijke bloemendagen liggen in het voorjaar. Valentijn hebben we al gehad. Nu gaan we richting Internationale Vrouwendag (8 maart), Engelse Moederdag (19 maart) en Pasen (9 en 10 april). Consumenten kopen dan veel bloemen en planten.

Het feit dat deze belangrijke bloemendagen elkaar snel opvolgen, zorgt er normaliter voor dat de vraag en prijsvorming voor een langere periode op peil blijven. De vraag en prijzen waren in de weken voor Valentijn over het algemeen zeer goed. Rode rozen gingen voor goede prijzen van de hand. In de twee weken vóór Valentijn werden er in totaal 497 miljoen bloemen verhandeld binnen Royal FloraHolland, waarvan maar liefst circa 151 miljoen rozen en 160 miljoen tulpen. Dat zijn gigantische aantallen. De gemiddelde prijs lag in deze twee weken wel iets lager dan vorig jaar.

Bij de planten werd het rood ook goed gewaardeerd. Potrozen, Potanthuriums, Bromelia’s en Phalaenopsis werden goed betaald en verkocht. De grote aanvoer en vraag in de weken voor de feestdagen zorgt ervoor dat wij veilingmeesters met extra focus aan het veilen zijn en eventueel wat meer druk zetten waar mogelijk. Dit doen we om ook nu weer voor iedereen de meest optimale prijsvormig te realiseren.

Internationale Vrouwendag
Direct na de Valentijn zagen we bij de Chrysanten alweer de eerste inkopen voor Internationale Vrouwendag. De vrouwendaginkoop van andere producten zoals onder andere tulp en seizoenbloemen kwam deze week (week 8) ook goed op gang.

Om te weten waar Internationale Vrouwendag precies voor staat, moeten we terug naar de oorsprong. Het is namelijk een wereldwijde feestdag waarop vrouwen over de hele wereld centraal staan en we vieren wat vrouwen al hebben bereikt. Maar er wordt ook nog steeds gestreden voor gelijkwaardigheid op alle fronten. De oprichting van deze dag is terug te leiden naar 1908 toen vijftienduizend vrouwen door New York City liepen en demonstreerden voor een beter salaris, stemrecht en kortere werktijden. Op 28 februari 1909 vond zodoende de eerste Nationale Vrouwendag plaats in de Verenigde Staten. De eerste viering van Internationale Vrouwendag was op 19 maart 1911 in Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Zwitserland. In 1913 veranderde de datum naar 8 maart en sindsdien is deze niet meer veranderd.

Hoe mooi is het dat wij als sierteeltsector een bijdrage leveren in het streven naar meer gelijkwaardigheid, door alle vrouwen op deze dag op te fleuren met een prachtige bos bloemen of mooie plant.

Connect to grow
Ben je koper of aanvoerder en wil je meer weten over afzet of kopen via de klok? Neem contact op met het Klant Contact Center van Royal FloraHolland (tel 088 789 89 89) en vraag naar een veilingmeester of accountmanager. Wij leiden je graag persoonlijk rond in de b(l)oeiende wereld van bloemen en planten.  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.