Voorkom boetes of erger met KYC Check van AgroCheck

Doet u al aan cliëntenonderzoek? Met een cliëntenonderzoek of Know Your Customer onderzoek komt u te weten met wie u daadwerkelijk zaken doet. En dat is precies wat financiële instellingen, zoals banken, van u eisen. Exporteurs, handelaren, kwekers en dienstverleners krijgen steeds vaker vragen van banken over klantrelaties en specifieke banktransacties. De kranten staan er vol van: weer een torenhoge boete van een gerenommeerde bank wegens ernstige nalatigheden bij het voorkomen van witwassen en daarmee overtreding van de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Met de KYC Check van AgroCheck kunt u voldoen aan de Wwft.


V.l.n.r: Mark Weitjens, Tessa Weitjens en Bart Weitjens

Mark Weitjens, directeur van AgroCheck licht toe: “Wij maken al jaren debiteurenrapporten voor bedrijven in de sierteeltsector, dat is de basis en in principe een standaard cliëntenonderzoek inclusief kredietadvies. Door de strengere eisen van de Wwft en op verzoek van een van onze grote klanten hebben wij daar eind 2021 een KYC rapport aan toegevoegd. De Wwft schrijft voor dat u een cliëntenonderzoek moet uitvoeren voordat u een in- en/of verkooptransactie uitvoert of voordat u een zakelijke overeenkomst met uw klant sluit en producten levert.”

Een uitgebreid cliëntenonderzoek dient u uit te voeren indien:

  • U zaken doet met klanten in landen met een verhoogd risico (o.a. Oost-Europese landen, Midden-Oosten, offshore landen);
  • U vermoedt dat er een verhoogd risico is op witwassen of terrorismefinanciering;
  • U betalingen ontvangt van een derde partij (vaak uit een ander land), dus niet rechtstreeks van uw klant;
  • Uw klant een politiek prominent persoon (PEP) is, of een familielid of naaste geassocieerde van een PEP;
  • De bank dat van u eist.

KYC Check
AgroCheck noemt een dergelijk uitgebreid onderzoek een KYC (Know Your Customer) Check, bestaande uit een debiteurenrapport en KYC rapport. “Wij doen uitgebreid onderzoek naar de klant en controleren de beschikbare informatie op juistheid via betrouwbare informatiebronnen. Het KYC rapport bevat een risicoprofiel van de klant, waaruit o.a. blijkt of de debiteur voldoet aan de voorwaarden, of de debiteur en UBO’s op sanctie- of PEP-lijsten staan, of er geregistreerde problemen zijn of procedures lopen en of er dus veilig zaken gedaan kan worden”, aldus Weitjens.

Gevolgen
“Er zijn exporteurs die een brief ontvangen van de bank met een uitgebreide vragenlijst over klantrelaties en deze onbeantwoord op de stapel laten liggen, aangezien zij de noodzaak ervan nog niet inzien. De vervolgbrieven die zij ontvangen zijn vaak wat minder vriendelijk en in bepaalde gevallen hebben banken zelfs aangegeven dat het niet voldoen aan de KYC eisen kan leiden tot het opheffen van de bankrekening! Zo ver kan het dus gaan en dan pas ontstaat er vaak paniek in de tent. Wij adviseren bedrijven om dat voor te zijn, zeker aangezien het KYC beleid van banken maandelijks strenger wordt. Met gedegen onderzoek naar uw zakelijke relaties voorkomt u in de toekomst een hoop problemen.”

Voor meer informatie:
Agro Check
Tel.: +31 (0)297 785 753 
info@agro-check.nl 
www.agro-check.nl/kyc


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.