Crisisupdate: LNG bloeiende business

Het uitbundige winterzonnetje is vandaag weg, maar de wind trekt juist weer wat aan. Het betekent dat de elektriciteitsprijs donderdag nog steeds een stukje kan zakken, terwijl in de gasprijs er nog altijd weinig beweging zit. De bodem lijkt bereikt. In deze crisisupdate zetten we kort weer de energie(prijs)ontwikkelingen op een rijtje.

Op een paar koude nachten na verliep de eerste helft van februari ronduit zacht. De rest van de maand lagen de temperaturen tot nog toe rond of net iets boven normaal.

Niet alleen in Nederland is het vrij zacht, ook in de de rest van Europa is het zachter dan gebruikelijk. De verwachting is dat het zachte weer ook voor de rest van de maand in een groot deel van Europa aanhoudt. 


De TTF-gasprijs voor maart 2023 t/m 15 februari. Donderdagochtend om 9.00 uur lag de gasprijs op 53,25 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

Martien Visser, werkzaam als hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool en bij Gasunie, Twittert nog altijd dagelijks tabellen en grafieken. Deze keer onder meer over 'ons' zuinigere gasverbruik. 

De APX- en BELPEX day ahead elektriciteitsprijzen zakken donderdag opnieuw licht. De prijzen liggen voor zowel basis- als piekuren in de range 152 en 158 euro. Dat is circa 10 euro lager dan begin deze week. De verschillen tussen de prijzen op de APX- en BELPEX-markt zijn ook beperkt. Dat is deze energiecrisis al anders geweest.

Vessels Value komt met een analyse van de LNG-markt. Om de gasvoorraden in Europa te vullen wordt nadrukkelijk naar dit vloeibare gas gekeken. We lezen onder meer: "De populariteit van LNG als brandstof is de afgelopen tien jaar aanzienlijk toegenomen en als gevolg daarvan heeft de sector van LNG-tankertransport een aanzienlijke groei doorgemaakt. Het aantal nieuwbouworders dat elk jaar wordt geplaatst, neemt sinds 2019 gestaag toe, waarbij de gegevens over de afgelopen 20 jaar een duidelijke opwaartse trend laten zien." Lees hier meer. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.