Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Neerwaartse druk op prijzen blijft

Spreek je een teler op tuinbouwbeurs HortiContact, dan gaat het al snel over energie. De een merkt tevreden op dat zuiniger stoken, zeker met de ketel, een flinke kostenbesparing oplevert. De ander merkt ondertussen ook op dat de overheid 'nog niet bepaald behulpzaam' is. In deze crisisupdate zetten we traditiegetrouw de energieontwikkelingen weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor maart 2023 t/m 14 februari. Woensdagochtend om 9.30 uur lag de gasprijs op 54 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

In een weekupdate stellen energiespecialisten van handelsplatform Powerhouse dat de bodem qua gasprijs lijkt bereikt. De prijs, zowel voor daggas als (korte) termijncontracten), schommelt net boven de 50 euro per megawattuur op de TTF.

Ondertussen neemt de kans steeds verder toe dat Europa Q1-2023 zal eindigen met een vullingsgraad van boven de 55%. Dat zou een verdubbeling zijn ten opzichte van het opslagniveau een jaar eerder, weet men bij Powerhouse. Het zou het vullen van de voorraden komende zomer (iets) eenvoudiger moeten maken. Een nadeel van de lagere gasprijs op de TTF is dat dit ervoor zorgt dat het minder aantrekkelijk is om LNG, de belangrijkste bron om de voorraden te vullen, aan Europa te leveren. Aziƫ is een belangrijke concurrent in de strijd om LNG.

De APX- en BELPEX day ahead elektriciteitsprijzen zakken woensdag licht. De prijzen liggen voor zowel basis- als piekuren in de range 152 en 158 euro. Dat is circa 10 euro lager dan begin deze week. Ook bij de elektriciteitsmarkt staat men bij Powerhouse in haar analyse, hier na te lezen, stil. Net als bij de olieprijzen. Die zijn afgelopen week
gestegen, vanwege onder meer aanvoerproblemen en het ontwaken van China uit haar coronadip.

Verder komen we in het nieuws tegen:

- dat Rusland de meeste olieboringen in tien jaar gedaan heeft. Bloomberg schrijft erover. 

- dat de LNG-terminal die eventueel in Terneuzen zou komen, er niet komt. Volgens de Gasunie is het niet rendabel, schrijft de NOS

- is waterstof gemaakt van kernenergie ook 'groen'? Uit een gelekt document van de Europese Commissie, waarover BNR schrijft, zou blijken van wel.