Rode Valentijnsroos duur, maar onverminderd populair

Tholen - Ten gevolge van de energiecrisis in het aanbod Nederlandse bloemen en planten kleiner dan in voorgaande jaren. Dat zorgt weliswaar voor hoge inkoopprijzen, maar ook voor zorgen: hoeveel meer is de consument bereid te betalen? Een ander gevolg is dat de handel actiever op zoek gaat naar goedkoper product uit Afrika of Zuid-Amerika, al met al een zorgelijke situatie voor de positie van de Nederlandse sierteelt in het wereldwijde speelveld.

Dat concludeert de VGB in beschouwing bij de eerste exportcijfers van dit jaar. Die komen met 1% iets lager uit dan in voorgaande jaren, waarbij de bloemen het iets slechter deden dan de planten.

De rode roos, het symbool van de Valentijn, komt ook vaker uit het buitenland. Het aanbod vanuit Nederland is 1/3 kleiner als vorig jaar, zo laat Michel van Schie, woordvoerder bij Royal FloraHolland, weten aan de NOS. "Dit gat wordt voor een deel opgevuld door rozen die worden ingevlogen." Daarnaast is er een run op alles wat rood is en zijn bloemen over de hele breedte van het assortiment, zo zagen we afgelopen week al, goed verkocht.

40 cent
In Aalsmeer werden in de aanloop naar Valentijn zo'n 180 miljoen rozen verhandeld. Deze kosten gemiddeld 40 cent, zo vertelt veilingmeester Menno Nan in de Telegraaf. Een prima prijs, maar niet wat de Nederlandse kweker er voor hebben wil. Dat komt ook omdat de consument niet bereid is de prijs te betalen die eigenlijk nodig is. "Als iedereen er goed aan zou verdienen, zou een bos ’premium rozen’ €80 moeten kosten”, zegt Nan, "maar voor meer dan €50 krijgt een bloemist het niet verkocht.” 

Bloemist
Wat kost een rode roos eigenlijk bij de bloemist? WOS sprak met een aantal ondernemers uit het Westland en komt tot gemiddeld zo'n 4 voor een rode 'premium' roos. Opvallend is dat de een klaagt over de hogere inkoopprijs, terwijl een ander iets meer moet betalen maar het alleszins meevalt.

Afrika
Vanuit Afrika zelf zijn de berichten tegenstrijdig. Zoals altijd is het weer niet goed en staat alles en iedereen onder druk, terwijl deze toch erg gewild zijn. De vraag is dan in hoeverre de consument, voor wie de roos simpelweg te duur geworden is, alternatieven als tulpen of andere bloemen accepteert. Na verluidt springt met name die de tulp in het gat

Zuid-Amerika & VS
Niet anders als in Kenia klaagt de Zuid-Amerikaanse kweker over slecht weer. De vraagt is echter goed geweest en van een crisis is in Amerika geen sprake: men verwacht dit jaar weer een recordomzet te boeken (van 3.6 miljard dollar), zo weet marktonderzoeksbureau Price & Price.


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.