Enquête over de verspreiding van tabakswittevlieg in België

De tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) is familie van de alom bekende kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum). Beide zijn belangrijke plaaginsecten die heel wat siergewassen en groenten in kassen kunnen beschadigen. Bovendien kunnen witte vliegen ook virussen overbrengen. De tabakswittevlieg is berucht omdat hij meer dan 100 virussen kan overdragen.

Net als de kaswittevlieg houdt de tabakswittevlieg van hoge temperaturen, daarom is hij wijdverspreid in Zuid-Europa. Ook in Noord-Europa komt hij voor, met name in beschutte teelten. In Nederland is de tabakswittevlieg al wijdverspreid. Voor België ontbreekt deze informatie. Nochtans kan deze wittevlieg een belangrijk risico vormen voor de Belgische glastuinbouw. Om dat risico in te schatten, is het belangrijk om zijn verspreiding binnen België in kaart te brengen.

Met een korte enquête wil PCG meer te weten komen over het voorkomen en de verspreiding van tabakswittevlieg in België. Heeft u de tabakswittevlieg al eens aangetroffen? Of net niet? Alle informatie kan helpen! Het invullen van de enquête duurt slechts enkele minuten.

Verder is PCG ook in praktijk op zoek naar wittevlieg. Ze zouden ze willen afvangen en onderzoeken om welk type wittevlieg het gaat. Als u wittevlieg heeft gespot in uw teelt, mag u dus zeker iets laten weten!

Bron: PCG


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.