NVWA laat half miljoen waterplanten vernietigen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op dinsdag 31 januari bij een bedrijf in het westen van het land ongeveer een half miljoen waterplanten laten vernietigen. Het gaat om de grote vlotvaren (Salvinia molesta), een invasieve uitheemse soort die niet mag worden verhandeld. Invasieve uitheemse soorten zijn schadelijk voor de natuur in Nederland en Europa.

Beeld: ©NVWA

Inspecteurs van de NVWA troffen de waterplanten vorige week aan tijdens een inspectie. Het bedrijf kweekt en handelt op grote schaal in waterplanten. Het bedrijf dacht een grote voorraad Salvinia minima te hebben. De Salvinia minima heeft geen officiële Nederlandse naam. Deze soort staat niet op de Europese lijst van invasieve soorten en mag wel worden verkocht. Maar na een analyse door de NVWA bleek het om de verboden grote vlotvaren te gaan.

Besmet geraakt
Het verschil tussen de Salvinia minima en de grote vlotvaren is lastig te zien. Vermoedelijk is de voorraad Salvinia minima de afgelopen jaren besmet geraakt met de grote vlotvaren. De invasieve uitheemse waterplant heeft de Salvinia minima op het bedrijf uiteindelijk verdrongen. Hoe de voorraad besmet is geraakt, is niet meer te achterhalen. Het bedrijf kocht door de jaren heen bij meerdere leveranciers waterplanten om de eigen voorraad aan te vullen.

Invasieve uitheemse soorten zijn schadelijk
De grote vlotvaren staat sinds augustus 2019 op de Europese Unielijst van invasieve uitheemse soorten. Invasieve uitheemse soorten zijn schadelijk voor de natuur. Ze verdringen de inheemse soorten waardoor de biodiversiteit wordt aangetast. In Europees verband zijn daarom afspraken gemaakt om deze invasieve soorten te weren in Europa. Kweek van en handel in deze soorten is verboden.

Verboden te koop aan te bieden
Het is niet eerder voorgekomen dat de NVWA zo'n grote partij heeft aangetroffen. De NVWA heeft na overleg met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het bedrijf opgedragen de partij te laten vernietigen. De kosten van de vernietiging zijn voor rekening van het bedrijf. Ook krijgt het bedrijf een officiële schriftelijke waarschuwing. Het is namelijk verboden om soorten van de Unielijst te koop aan te bieden.

Juiste identificatie belangrijk
Door onjuiste etikettering van planten en verkeerde identificatie kunnen invasieve uitheemse soorten zoals de grote vlotvaren wijdverspreid raken. Het is daarom belangrijk zeker te weten om welke soort het gaat. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die ook goed bruikbaar zijn voor bedrijven. Specifiek voor de problemen bij het identificeren van de verschillende soorten Salvinia is recent een wetenschappelijke publicatie verschenen.

Wanneer een soort die op de Unielijst van invasieve uitheemse soorten staat te koop wordt aangeboden, is het van belang dit te melden bij de NVWA, zodat de juiste maatregelen genomen kunnen worden. Wanneer invasieve uitheemse soorten in de natuur worden aangetroffen, kan dit worden gemeld bij de betreffende provincie.

bron: NVWA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.