Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Milieu Indicator Gewasbescherming (MIG) in 2024 beschikbaar

Vier organisaties uit de land- en tuinbouw werken samen met IDH Trade en Natuur & Milieu aan de afronding van de Milieu Indicator Gewasbescherming (MIG), zodat deze in 2024 gebruikt kan gaan worden. Partijen die gebruik willen maken van de MIG, worden uitgenodigd om mee te denken én mee te werken aan de implementatie van de MIG. Op dinsdag 7 maart wordt een webinar over de MIG gehouden, waarin de afronding en implementatie van de MIG aan de orde komt en hoe u eraan kunt bijdragen.

Milieu-impact in beeld
Met de MIG kunnen boeren en tuinders, samen met hun adviseurs en ketenpartijen, de milieubelasting van de door hen gebruikte gewasbeschermingsmiddelen eenvoudig in beeld brengen en vervolgens verlagen. LTO Nederland, Branche-Organisatie Akkerbouw, GroentenFruit Huis, IDH Trade, Royal FloraHolland en Natuur & Milieu vinden dat de MIG hiervoor de beste methode is. De organisaties willen aan de hand van de MIG de samenleving en marktpartijen een goed en wetenschappelijk onderbouwd beeld geven van de milieu-impact van gewasbeschermingsmiddelen op de bodem, het waterleven en populaties insecten en vogels.

Door het gebruik van de MIG wordt de verduurzaming van teelten zowel binnen als buiten Nederland gestimuleerd. Belangrijk onderdeel van het gebruik van de MIG is de koppeling met bestaande certificeringsschema’s, zoals GlobalGAP, MPS en On the way to PlanetProof, en met dataregistratiesystemen. Ook wordt beoordeeld hoe de MIG gekoppeld kan worden aan of geïntegreerd kan worden in andere initiatieven, zoals de in ontwikkeling zijnde footprint methodieken, zogeheten Product Environmnetal Footprint Category Rules voor respectievelijk de sierteelt- en groenten- en fruitsector de FloriPEF-CR enPEF-CR Groenten&Fruit.

MIG belangrijk voor nu en de toekomst
De MIG als methodiek is ontwikkeld in opdracht van een breed consortium van partijen uit de land- en tuinbouw en het ministerie van LNV, mede gefinancierd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Binnenkort publiceert Wageningen UR het eindrapport van de PPS MIG. Dit rapport is de basis voor de lopende afronding van de MIG. Het is belangrijk dat de MIG onafhankelijk blijft, te allen tijde actueel is en beschikt over een volledige stoffendatabase.

Webinar over de afronding en het gebruik van de MIG
Tijdens het webinar dat op 7 maart om 15 uur begint, wordt een toelichting gegeven op de afronding en implementatie van de MIG. Vervolgens is er ruimte om daarover met elkaar in gesprek te gaan.

Aanmelden voor het webinar op 7 maart kan via deze link.
Heeft u in de tussentijd vragen, neem dan contact op met Peter Knippels via pknippels@lto.nl.

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: