Jan Timmermans & Gerben van Hemert, PT Creations

Dankzij nieuwbouw verdere groei in arrangementen gegarandeerd

Ooit begonnen als kweker en lijnrijder die er ‘een paar bakkies’ bij ging doen, maakt men bij PT Creations in Wijk en Aalburg inmiddels enkele miljoenen arrangementen op jaarbasis. Afhankelijk van het seizoen is hier 100 tot 300 man zoet mee, terwijl in het warehouse, dat tot wel 20.000 palletplaatsen telt, de vrachtwagens af en aan rijden. Enkele maanden geleden werd er aan de opslag in het naburige Veen een flink stuk bijgebouwd, waardoor de productie naar de toekomst toe kan groeien en er tevens een nieuwe cash & carry is gevestigd.


Gerben van Hemert en Jan Timmermans in de nieuwe loods

We maken een rondje door het bedrijf met salesmanager Jan Timmermans en locatiemanager Gerben van Hemert. Terwijl het op de meeste handelsbedrijven halverwege de middag wel zo’n beetje gedaan is voor die dag, zijn bij PT Creations nog verschillende ‘lijnen’ in bedrijf. De laatste jaren, maar vooral tijdens de coronajaren, is de productie fors opgeschroefd, terwijl ook het assortiment en de handel in de hardware alleen maar is toegenomen. Alle hardware wordt zelf ingekocht, er wordt bijna niet gewerkt met tussenpersonen. Het grootste deel van de klanten wordt met een viertal eigen vrachtauto’s beleverd.


Een van de koelcellen in de nieuwbouw. Op de foto hieronder een helicopterview.

Het bedrijf is eigendom van de broer van Jan, Mark Timmermans. Hij nam het over van zijn vader Peter en begon 19 jaar geleden met het maken van arrangementen. Dat was toen iets nieuws, in die zin dat de winkels het vaak zelf deden. Door het grootschaliger op te pakken is echter aanzienlijke kostenbesparing mogelijk en Mark zag dat. En hij pakte stevig door, zo kan men vaststellen, terwijl de markt voor arrangementen zelfs nog harder groeide. De kwekerij zelf (formeel PT Nurseries geheten) bestaat ook nog steeds, men kweekt er een assortiment coniferen. Van het oorspronkelijk ‘lijnrijden’ is echter geen sprake meer.


Blik in de opslag. De stellingen kunnen, over de gehele lengte, een stukje naar links of rechts worden verreden.

In de productie doorloopt men als het ware de volgende cyclus. In oktober begint men met amaryllissen, hyacinten en (kerst)boompjes. Dat duurt een maand of drie, terwijl daar gaandeweg ook narcissen en muscari’s bijkomen. In het voorjaar volgt dan het perkgoed, in de zomer slaan rotsplanten de klok, in het najaar zijn heideplantjes populair, waarna de cyclus weer opnieuw begint. Tussendoor zijn er uiteraard nog de themadagen zoals Valentijn, Pasen en de diverse Moederdagen.


Blik in de 'oude' productieruimte, alwaar enkele dozijnen lijnen in bedrijf zijn

De nieuwbouw heeft als voornaamste doel extra productie te kunnen draaien als men op de andere locatie vol zit. Ook zijn er extra koelcellen, zodat tijdens pieken of voor de maandag – klanten bestellen vaak in het weekend, waardoor maandag standaard de drukste dag van de week is – wat vooruit gewerkt kan worden. Tot slot is er een nieuwe cash & carry gerealiseerd. Ook al wordt er steeds minder fysiek ingekocht - in de handvol jaren dat men op Aalsmeer zat groeide het aandeel internethandel van zo’n 10 naar 80 procent - voor klanten en relaties blijft het een uithangbord. Gezien de volumes is het bovendien geen doen meer om op bestelling (hele) kleine aantallen te maken, maar met de cash en carry kan men de (kleinere) klanten toch blijven bedienen.

Voor meer informatie:
PT Creations
Wijksestraat 27
4261 TV  Wijk en Aalburg
T: +31(0)416 69 60 33
jan@pt-creations.nl
www.pt-creations.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.