Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Brandstofprijs Nederland zakt

Het gaat de afgelopen dagen vooral over diesel, en minder over de gas- en elektraprijzen. Op dat vlak is er qua pieken en dalen weinig beweging. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de prijsontwikkelingen en de energieberichtgeving weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor maart 2023 t/m 6 februari. Dinsdagochtend om 9.30 uur lag de gasprijs op 57,9 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

De APX-day-ahead-prijs voor elektriciteit de basisuren ligt op een mistige dinsdagochtend op 170,53 euro per megawattuur en voor de piekuren op 178,99 euro. Een kleine stijging ten opzichte van maandag.

Op de BELPEX-markt liggen de prijzen net een stukje hoger met 174,24 euro per megawattuur voor de basisuren en 186,27 euro voor de piekuren. 

En dan door naar diesel. In reactie op het Nederlandse Landelijk Crisisplan Olie laten specialisten hun licht schijnen op de gevolgen. Sanctierechtadvocaat Heleen over de Linden zegt bij BNR dat ''oliesancties tegen Rusland daadwerkelijk effect hebben". Sinds zondag geldt er een algeheel verbod voor Europese landen om diesel uit Rusland te importeren.

Hans van Cleef, sectoreconoom energie bij Publieke Zaken, spreekt eveneens bij BNR van een prijsplafond voor olie (100 dollar per vat) en stookolie (45 dollar per vat) dat 'meer is dan een papieren tijger'. De werking van het plafond zal volgens de specialist vooral te zien zijn in de prijzen waarvoor de olie wordt verhandeld. "Het is misschien maar goed ook dat een deel naar de markt gaat, ander gaan die prijzen gigantisch de lucht in. Dat zal gecompenseerd moeten worden, en dat vinden we ook niet fijn."

De prijs voor een vat olie stond vrijdag 3 februari bij de OPEC op een prijs van net onder de 80 dollar: 79,36 Amerikaanse dollar per vat. In Nederland zakt de brandstofprijs. Uit het overzicht met Gemiddelde Landelijk Adviesprijzen van UnitedConsumers komt de literprijs voor diesel uit op 1,865 en voor Euro95 op 1,964. 2,2 en 2 eurocent minder dan maandag. 

Verder komen we in het nieuws tegen:

-een CO2-stofzuiger, als mogelijk gedeeltelijke oplossing voor het klimaatprobleem. Op de High Tech Campus in Eindhoven komt binnenkort een machine die CO2 uit de lucht kan filteren.  

-minister Jetten bespreekt in de Tweede Kamer een onderzoek naar een nationaal doel voor energiebesparing en een doorvertaling daarvan naar subdoelen per klimaatakkoordsector. Binnen de landbouwsector wordt vooral naar de glastuinbouwsector gekeken als het om energieverbruik gaat. De onderzoekers wijzen erop dat de meeste aanvullende besparing gehaald kan worden uit besparen op de warmtevraag in kassen met technieken zoals isolerend glas.

-de Raad van State vindt een Haags voorstel om de Gaswet en Elektriciteitswet samen te voegen tot Energiewet nog niet voldoende doordacht. Lees hier waarom

-Denemarken gaat CO2 opslaan in de Noordzeebodem, ondanks grote bezwaren. Denemarken wil jaarlijks ruim dertien miljoen ton CO2 opslaan onder de Noordzee, dat is ongeveer dertien procent van de jaarlijkse uitstoot van de Denen. Ook Nederland heeft vergelijkbare plannen met het project Porthos.