Crisisupdate: Nederland voert Landelijk Crisisplan Olie in

Sinds gisteren, zondag 5 februari, geldt een importverbod voor Russische diesel in de Europese Unie. Reden voor de Nederlandse overheid om een crisisplan in te stellen. In deze nieuwe crisisupdate meer hierover. Ook zetten we de ontwikkelingen voor gas- en elektriciteitsprijzen op een rijtje en de overige berichtgeving.


De TTF-gasprijs voor maart 2023 t/m 3 februari. Maandagochtend om 9.30 uur lag de gasprijs op 56,7 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

Nederland is noodgedwongen zuinig met gas. In Duitsland is er ook bespaard, maar niet genoeg. Volgens de Bundesnetzagentur, de Duitse toezichthouder op de energievoorziening, is afgelopen tijd te weinig bespaard, schrijft BNR

De APX-day-ahead-prijs voor elektriciteit de basisuren ligt maandag op 166,98 euro per megawattuur en voor de piekuren op 175,56 euro. 

Op de BELPEX-markt liggen de prijzen net een stukje hoger met 170,63 euro per megawattuur voor de basisuren en 182,46 euro voor de piekuren. Net als op de Nederlandse APX-markt is er ten opzichte van vrijdag sprake van prijsstijging. 

Het importverbod op Russische diesel lijkt op dit moment nog niet voor grote tekorten te zorgen, maar de overheid bereidt zich al wel voor op een scenario waarin dat wel het geval is, schrijft de NOS. Het Nederlandse Landelijk Crisisplan Olie moet, als het aan het kabinet ligt, ook de komende jaren geschikt zijn om 'allerhande mogelijke crises op het gebied van olie en/of olieproducten' de hand te bieden. 

De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs voor diesel daalde maandag licht tot 1,887 euro per liter, zo blijkt uit een overzicht van UnitedConsumers. Ook de literprijs voor Euro95 zakte iets tot 1,984 euro. 

De Europese Unie, Australië en de G7-landen (waaronder de VS) hebben een prijsplafond voor geraffineerde olieproducten in Rusland ingesteld. De maximumprijs voor premium Russische olieproducten zoals diesel is vastgesteld op 100 dollar (92 euro) per vat, zo meldde een ingewijde in Brussel zaterdag aan BNR. Voor 'mindere' producten zoals stookolie is dat 45 dollar (41 euro). De G7-landen en Australië zeggen ook die maximumprijzen te zullen hanteren. 

Nog meer olienieuws, want nu de vraag uit China aantrekt moeten olieproducenten mogelijk hun productie weer opschroeven en hun productiebesluiten van eerder heroverwegen. De voorman van het Internationaal Energieagentschap Fatih Birol heeft dat gezegd, zo meldt Reuters. BNR schrijft erover. 

Het Laatste Nieuws schrijft dat de federale regering ook de oudste kerncentrales in het land enkele winters langer wil ophouden. Kerncentrales zijn belangrijk voor de opwek van elektriciteit. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.