Nieuwe opzet voor online adviestool efficiënt CO2 doseren

Er wordt hard gewerkt aan een bedrijfsspecifieke online adviestool voor CO2 dosering. Deze biedt telers inzicht in het CO2-gebruik van teeltstrategieën en zal bijdragen aan kostenbeheersing en emissiebeperking. “Bij optimale dosering onder wisselende omstandigheden komt veel rekenwerk kijken”, zegt ontwikkelaar Jeroen Boonekamp van het Wageningse bedrijf B-Mex bij Kas als Energiebron. “Daar kunnen telers wel wat technologische hulp bij gebruiken.”

Groeiende complexiteit
CO2 is een belangrijke productiefactor. Door beperking van het aardgasgebruik neemt de beschikbaarheid voor de teelt af en worden de kosten hoger. De marginale waarde van een kg gedoseerde CO2 verschilt per teelt, per bedrijf, per gewas en per seizoen. Bovendien wordt deze ook beïnvloed door dynamische factoren zoals productopbrengst, het weer, de prijzen van gas en elektra, kasuitrusting en de gevolgde teeltstrategie.

“Het belang van efficiënt CO2 doseren wordt steeds groter”, vat Boonekamp samen. “Waar het optimum van moment tot moment ligt, is vanwege de diversiteit en complexiteit van invloedfactoren nauwelijks door een mens te becijferen. Er zijn hoogwaardige rekenmodellen en realtime adviestools nodig die ondernemers op dit vlak kunnen ontzorgen.”

Lees hier verder. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.