"Stikstof en kalium spelen sleutelrol bij opname voedingselementen"

In het project ‘Fossielvrije teelt tomaat’ is sinds 2018 veel aandacht besteed aan het monitoren en het optimaliseren van de voedingsopname. De voedingsopname is sterk afhankelijk van de gewasverdamping en de opnameconcentratie. De opname-concentratie is de hoeveelheid voedingselementen die per liter opgenomen water in de plant terecht komt. De gewasverdamping is van 2018 tot 2021 met 30% gestegen terwijl de opnameconcentratie slechts met 8% is toegenomen. De totale voedingsopname is daardoor met 22% afgenomen.

Dit is vooral het gevolg van de afgenomen energie-input en het vochtige klimaat. In 2018 en 2019 werd geteeld met een hybridesysteem met 115 µmol Son-T, 52 µmol Top LED en 60 µmol tussen LED. Vanaf 2020 is geteeld met full LED; in 2020 met rood en blauw en in 2021 met rood blauw en een proefvak met daglichtspectrum. Onder het daglichtspectrum werd in de periode 15 oktober tot 1 april 13% meer water opgenomen dan onder de rood/blauwe LED. Ook het bladoppervlak had een sterke invloed op de verdamping. In 2018 en 2020 hadden de gewassen relatief veel bladoppervlak, waardoor er meer water werd opgenomen dan in 2019 en 2021.

Lees hier verder op Kas als Energiebron.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.