Crisisupdate: Beperkt effect op gasprijs verwacht van nieuwe winterkou

De licht stijgende TTF-gasprijs van de afgelopen dagen, vertoonde gisteren weer een knikje naar beneden. Daarmee blijft de gasprijs voor de korte termijn onder de 60 euro per megawattuur liggen. Traditiegetrouw in deze laatste crisisupdate van de week ook weer een terugblik op de marktontwikkelingen. 


De TTF-gasprijs voor maart 2023 t/m 2 februari. Vrijdagochtend om 9.30 uur lag de gasprijs op 56,6 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

Een stevige wind zorgt voor relatief lage elektriciteitsprijzen. De APX-day-ahead-prijs voor de basisuren komt vrijdag uit voor de basisuren op 138,41 euro per megawattuur en voor de piekuren op 154,64 euro. 

Op de BELPEX-markt liggen de prijzen net een stukje hoger met 143,33 euro per megawattuur voor de basisuren en 155,95 euro voor de piekuren. Net als op de Nederlandse APX-markt is er ten opzichte van donderdag sprake van een lichte prijsdaling.

In de wekelijkse marktupdate van AgroEnergy wijzen de energiespecialisten op een betere WKK spark spread. Men wijst daarbij ook op gestegen emissierechtenprijzen. Afgelopen woensdag werd hiervoor de hoogste slotprijs genoteerd sinds 19 augustus 2022. De energiespecialisten schrijven:

"Sinds het begin van het jaar bewoog het dec’23-contract hoofdzakelijk tussen 80 en 90 €/ton, maar dinsdag werd dat weerstandsniveau doorbroken. Woensdagmiddag stond de prijs zelfs even op 97,5 €/ton, maar in de loop van de middag kabbelde het weer omlaag naar 95 €/ton. Er is fundamenteel enige opwaartse druk door de koudere weersverwachting, maar de verklaring voor de stijgende EUA-prijs wordt vooral gezocht aan de technische kant. Het decembercontract bevond zich al enige tijd in een opwaarts trendkanaal en is nu door een ‘glazen plafond’ heen gebroken. Het volgende plafond wordt op 103 €/ton ingeschat."

Voor komende week wordt een stijgende gasprijs verwacht vanwege lagere temperaturen. Een beperkt prijsopdrijvend effect voor de gasprijs wordt hierdoor verwacht, maar "zo lang de vrieskou niet doortrekt naar maart is dit waarschijnlijk van korte duur." Tegelijk met het koudefront valt ook de wind grotendeels weg. Dat stuwt de verwachtingen van de gemiddelde EPEX-prijzen (ook wel APX) voor volgende week omhoog naar 160 €/MWh. Lees hier de hele update. 

In haar update wijst AgroEnergy erop dat, nu de voorraden minder opgebruikt raken dan gevreesd, er deze zomer 'slechts' 'een halve Nordstream' nodig is om de voorraden te vullen. Een potentieel risico is meer onderhoud aan de Noorse gasinfrastructuur. Deze zomer is veel onderhoud uitgesteld vanwege de crisissituatie, maar dit moet wel ingehaald worden.


Haagse update gasleveringszekerheid 3 februari 2023

Bij de NOS komen we een bericht tegen over verhoging van de rente door de Europese Centrale Bank (deze keer 0,5 procentpunt om de inflatie te beteugelen) en over politieke onvrede over hoge winsten bij Shell. Het olie- en gasbedrijf doet, net als collega's, ondertussen haar best ook te wijzen op de duurzaamheidsinvesteringen die men doet, waaronder in elektrisch rijden. 

Tot slot een kaart, waarin Netbeheer Nederland grafisch weergeeft waar de grootste capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet zitten.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.