Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LichtEvent: Hoe flexibel is belichten?

Tholen - Innovatie gaat vaak zo: er is een behoefte en iemand bedenkt er een oplossing voor. Met LED is het in zekere zin andersom: het is er, het biedt talloze mogelijkheden en toepassingen, maar wat verwacht je er precies van? De techniek heeft de behoefte ingehaald en daarom weet je zelf niet meer hoe je het hebt.

Naast alles wat met geld en subsidies te maken heeft is dat misschien wel de voornaamste verklaring voor de grote belangstelling voor het LichtEvent, gisteren in het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk. Of althans, zo denkt iemand als Arno Wartewig, oprichter van tuinbouwconsultancybureau Orance, erover. “LED is een complexe technologie en de technologie evolueert razendsnel. Punt is dat we die behoefte beter moeten definiëren”, zo vertelde hij in een van de workshops. “Je gaat voor het beste, voor kwaliteit, efficiëntie, levensduur etc., maar over drie jaar is de technologie vrijwel zeker verder en zijn er betere, efficiëntere en zuinigere lampen op de markt. Dat is een spagaat.”

De belangstelling voor LED wordt, uiteraard, ook gefueld door de huidige energiecrisis en in no time is zo’n beetje de hele markt om. In veel projecten gaat echter iets fout: metingen laten iets anders zien (als verwacht of als toegezegd), levertijden worden lang niet altijd gehaald en het is zelden duidelijk hoe het nu precies zit met garanties. Vaak worden die afgegeven voor de levensduur, maar bijvoorbeeld niet voor het spectrum, weet Arno. Wist u bijvoorbeeld dat een rode LED veel efficiënter is dan een groene? En als er een probleem is, wie bel je dan: de fabrikant, de installateur of de klimaatcomputer?

In het plenaire gedeelte werd in eerste plaats ingegaan op wat er vanuit overheidswege wordt toegezegd aan subsidies, hoe het zit met de energiebesparingsplicht en of er zicht is op een uitkomst in de SDE problematiek in bestaande projecten, d.w.z., hogere gasprijzen betekenen minder subsidie voor bijv. aardwarmteprojecten of warmtepompen. Vervolgens werd door Chris Feijen van Agro Energy de stand van zaken op de energiemarkt beschreven. De grote vraag m.b.t. LED is wat hem betreft in hoeverre belichting flexibel is om mee te bewegen met de steeds wispelturiger vraag naar en aanbod van elektra. LED zelf is dat zonder meer, maar als het ’s winters niet waait, de stroom onvermijdelijk duur is en het gewas nauwelijks zonlicht ontvangt, blijft de vraag dezelfde als die met Son-T: rendeert het om
’s winters te belichten?

Er kwam 200 man opdagen, wegens de grote belangstelling moesten late aanmelders zelfs worden afgezegd. Zoals gebruikelijk werden de deelnemers getrakteerd op een rondje door de onderzoekskassen en werd afgesloten met een smakelijk hap.