Plantengenetica-expert Peter van Dijk ontvangt Mendel Memorial Medal

Het Moravian Museum in Brno, Tsjechië heeft de Mendel Memorial Medal 2023 toegekend aan Peter van Dijk, plantengeneticus bij onderzoeksbedrijf KeyGene in Wageningen. Van Dijk krijgt de Medaille voor zijn onderzoek naar het leven en werk van Gregor Johann Mendel, de ‘vader’ van de genetica. De Medaille erkent belangrijke bijdragen aan de vooruitgang in kennis en gebruik van Mendels wetenschappelijke en culturele nalatenschap. De Medaille wordt uitgereikt tijdens de Mendel-dag 2023 van het Moravisch Museum, die dit jaar, op woensdag 8 maart, georganiseerd wordt bij KeyGene in Wageningen.

Van Dijk is de tweede Nederlander die de Mendel Morial Medal ontvangt, na de vorig jaar overleden prof. Hans Galjaard. Galjaard was een bekend boegbeeld van de genetica in de Nederlandse media en hoogleraar menselijke genetica aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij ontving de Mendel Memorial Medal in 1992.

Dr. Jiří Sekerák van de onderzoeksafdeling Mendelianum van het Moravische Museum in Brno: "We zijn vereerd dat Peter van Dijk deze onderscheiding dit jaar in ontvangst zal nemen. De bijdragen van Van Dijk aan de nalatenschap van Mendel zijn zeer waardevol voor de wetenschappelijke gemeenschap. We kijken ernaar uit om die prestaties tijdens Mendel-dag 2023 in Wageningen te waarderen met onze medaille." De Medaille zal op 8 maart worden uitgereikt door de directeur van het Moravische Museum, Dr. Jiří Mitáček.

Doorbraak in onderzoek naar vermeerdering van planten
Peter van Dijk is als expert planten-genetica breed bekend en erkend voor zijn vernieuwende onderzoek en resultaten in de vermeerdering van planten. Van Dijk richt zich met name op de genetische basis van apomixis, een proces van klonale vermeerdeering via zaden. Van Dijk publiceerde onder andere in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Naast zijn professionele prestaties staat Van Dijk ook bekend om zijn historische onderzoek waarin hij het leven en werk van Gregor Mendel onthult en duidt. Mendel, de monnik die de erfelijkheids-regels in 1865 ontdekte, werd pas jaren na zijn dood erkend. Met zijn collega Noel Ellis uit de UK heeft Van Dijk inmiddels acht wetenschappelijke artikelen over Mendel gepubliceerd. De toekenning van de Mendel Memorial Medal is met name een eerbetoon aan zijn toewijding en prestaties op dit gebied.

Voor meer informatie:
KeyGene
info@keygene.com
www.keygene.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.