Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Elektriciteitsprijs zakt

Afgelopen week sloot af met een TTF-gasprijs voor de korte termijn van 55 euro. De elektriciteitsprijzen zijn ook aan het dalen. Als gevolg van de dalende gasprijs verlagen energieleveranciers stilaan hun tarieven. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de energie-ontwikkelingen weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor februari 2023 t/m 27 januari. Maandagochtend om 9.30 uur lag de gasprijs op 57,5 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

De APX day ahead-elektriciteitsprijs is dit weekend gaan zakken. Maandag ligt de prijs voor basisuren op 103,28 euro en voor piekuren op 126,58 euro. Voor deze week worden zachtere temperaturen en meer wind verwacht. Dat maakt lagere elektriciteitsprijzen mogelijk, ook op de Belgische markt. Hier zijn de basisuren gezakt tot 136,82 euro, maar stijgen de piekuren wel tot 162,35 euro. 

Als gevolg van de dalende gasprijs stelt Eneco als grote energieleverancier haar tarieven naar beneden bij per 1 maart, meldt de NOS. De verwachting is dat ook andere energiemaatschappijen de komende tijd hun tarieven fors verlagen. De twee andere grote maatschappijen, Vattenfall en Essent, hebben hun tarieven per 1 januari aangepast en doen dat in principe pas weer per 1 april. 

Bij Omroep Zeeland komen we energie-innovaties tegen. De lokale omroep maakt melding van een 'superbatterij' bij Sluiskil die zorgt voor efficiënter gebruik van zonne-energie én, minder innovatief misschien maar niet minder handig in deze tijden, hergebruik van restwarmte van de fabriek van Dow Benelux om woningen van warm water te voorzien. De restwarmte werd tot nu niet gebruikt. Op een vergelijkbare manier maken glastuinders in Zeeland al gebruik van restwarmte van meststoffenfabriek Yara.

Alle innovatie ten spijt blijft er voorlopig ook nog fossiele energie nodig. BNR schrijft, op basis van berichtgeving van Reuters, dat Italië daarom een gasdeal met Libië wil sluiten.