Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: TTF-gasprijs bereikte weer laagtepunt

Woensdag is de TTF-gasprijs voor de korte termijn weer tot een, naar crisismaatstaven, laagtepunt gezakt. 56,66 euro per megawattuur was de laagste prijs sinds december 2021. De elektriciteitsprijs zakt de laatste dagen ook. Donderdag zet die daling door. De gasprijs schommelt onder de 60 euro-grens.


De TTF-gasprijs voor februari 2023 t/m 25 januari. Donderdagochtend bleef de gasprijs onder de 60 euro per megawattuur bewegen, net als woensdag. Klik hier voor actuele cijfers.

De APX day ahead-elektriciteitsprijs voor de basisuren ligt donderdag op 147,99 euro per megawattuur en op 156,96 euro voor de piekuren (tussen 8-20 uur). Op de BELPEX-markt liggen de prijzen op 172,55 voor de basisuren en 190,30 euro voor de piekuren. Aantrekkende wind de komende tijd maakt dat de verwachting is dat de elektriciteitsprijzen kunnen dalen, schrijven ook analisten van energieleverancier Vattenfall.

Door een onzeker weerbeeld voor de komende weken zijn er de afgelopen dagen veel prijsschommelingen zichtbaar, schrijven zij ook. "Door het huidige overaanbod van gas ligt de gasprijs lager dan die voor de komende winter. Dit maakt de spread tussen de komende zomer- en wintermaanden zeer gunstig, waardoor het interessant is om in de zomer de gasvoorraden aan te vullen. Hierdoor neemt het risico van eventuele gastekorten voor de komende winter af." Lees hier de update. 

De Europese toezichthouders ACER (energie) en ESMA (financiële markten) hebben vooralsnog geen significante effecten (positief of negatief) geïdentificeerd die ondubbelzinnig en rechtstreeks aan de vaststelling van het marktcorrectiemechanisme gas (MCM) kunnen worden toegeschreven. Daaruit mag niet worden afgeleid dat er in de toekomst geen effecten zullen zijn op de markten, schrijft de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW). De VEMW is kenniscentrum en belangenbehartiger voor de zakelijke energie- en watergebruiker. Men zegt te zullen reageren op de analysemethode en de voorlopige resultaten van het onderzoek door bovengenoemde partijen. 

De VEMW schrijft: "ESMA merkt op dat het waarschijnlijk lijkt dat potentiële effecten en risico's zich voordoen doordat marktdeelnemers hun gedrag aanpassen om de activering van het marktcorrectie-mechanisme te voorkomen en/of risico's te beheersen in geval van activering van het MCM. Hoewel dit gedrag op individuele basis rationeel lijkt, zou het aanzienlijke en abrupte veranderingen van de bredere marktomgeving kunnen veroorzaken, wat van invloed zou kunnen zijn op een ordentelijke werking van de markten en uiteindelijk op de financiële stabiliteit. Uit de voorlopige analyse mag dus niet worden afgeleid dat de MCM in de toekomst mogelijk geen invloed heeft op de financiële en energiemarkten."

BNR bericht dat de olieprijs stabiel blijft, ook al ontwaakt China uit haar coronastilstand. Afgelopen week wankelde de olieprijs meer dan deze week, schrijft men op basis van berichtgeving van persbureau Bloomberg. 

Het Nederlandse kabinet wil de Duitse tak van Tennet verkopen, tegen de wil van de netbeheerder in. Dat meldt het NRC. De staat onderhandelt over de verkoop van een deel van stroomnetbeheerder Tennet. Die deal kan vele miljarden opleveren, maar ligt politiek gevoelig. Volgens een vorig jaar verschenen rapport is „een geïntegreerd Tennet van groot strategisch belang” voor Nederland, schrijft de krant. Lees hier meer.