Stemming chrysantenmarkt 'niet slecht': "Prijsstijging is al beetje te zien"

Tholen - Er komen minder chrysanten op de markt, 85% van de takken komt in mengboeketten uit, het chrysanten verven is over de piek heen en ook voor afzet van reguliere chrysanten naar het VK wordt krimp verwacht. Zomaar wat onderwerpen die de revue passeren in een podcast van de Rabobank over de chrysantenmarkt, waarin volgens accountmanager Erik Pullen de stemming echter 'niet slecht is'. 

Lager volume, betere prijs?
Dat komt onder meer omdat een groot deel van de 130 telers, goed voor 450 hectare, energie vast heeft liggen. Samen met de goed ingeburgerde wkk maakt dat dat telers erin slagen ook geld met energieverkoop te verdienen. Teeltplannen zijn wel aangepast. Soms is er zelfs niet geplant of minder. Hierdoor is de verwachting dat de prijzen vanwege lagere volumes op gaan lopen. "En dat is al 'een beetje' te zien," zegt Erik. 

Investeringen
Telers zitten niet stil. Volgens Erik, die ondervraagd wordt door bankcollega Lambert van Horen, is er afgelopen jaar heel veel geïnvesteerd door Nederlandse chrysantentelers. Dat zij onder meer in Westland en de Bommelerwaard nauw samenwerken, helpt daarbij ook. Erik roemt sterke telerssamenwerkingen zoals Zentoo, VannoVa en Kreling. 

Chrysantelers steken 'massaal' geld in de overschakeling van HPS- naar LED-belichting. Ook in insectengaas en technieken om weerbaarder te telen, waaronder ontvochtigingstechnieken voor kaslucht en middelen voor een betere bodem, wordt geïnvesteerd. 

Afzetmarkt Rusland
De energiecrisis is inmiddels al ruim anderhalf jaar bezig. De oorlog om Oekraïne bijna een jaar. De Russische vrouwendag komt er daarmee weer aan. Vorig jaar kwamen de Nederlandse chrysanten er nog op tijd aan en voor dit jaar verwacht Erik dat 'de Russen toch gewoon chrysanten blijven kopen'. "De markt valt niet helemaal weg." 

Colombia concurrent op VK
Datzelfde geldt ook niet voor het Verenigd Koninkrijk. Na de Brexit is de afzet er wel moeilijker geworden en ook wisselkoersen maken het moeilijker, lees: de chrysanten duurder. Bovendien is er internationale concurrentie. De accountmanager van Rabobank wijst vooral op Colombia. Dat land exporteert veel naar de VS, maar weet ook het VK te vinden. Daarnaast ziet hij 'wel wat beweging' in Afrika, waarbij het Zuid-Afrika noemt. In Kenia ziet hij niet echt beweging. 

Bron: Rabobank  


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.