Zes materiaalstromen onderzocht bij inventarisatie circulaire glastuinbouw

Het onderzoek van de Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) en de Club van 100 naar een circulaire glastuinbouw is afgerond. In het onderzoek werd gekeken naar de mogelijkheden en kansen voor een circulaire werkwijze in het glastuinbouwcluster.

Van de bevindingen is een interactieve PDF gemaakt. De komende tijd bepaalt WUR hoe het vervolg van het onderzoek eruit komt te zien. Bij het onderzoek waren onder meer negen ketenpartijen (zoals toeleveranciers en handel) en Greenport West-Holland betrokken. 

De afgelopen jaren wordt veel gesproken over de circulaire economie. Maar hoe die eruitziet, hoe de glastuinbouw daaraan invulling kan geven én wat momenteel al gebeurt, was tot heden nog niet duidelijk. Daarom startte WUR met het onderzoeksproject circulaire glastuinbouw. Het onderzoek werd gefinancierd door de Club van 100 van de WUR; tien bedrijven uit de Club van 100 – met verschillende expertises – hadden ook zitting in de begeleidingscommissie van het project.

Zes materiaalstromen onderzocht
Resultaat van het onderzoek is een document met informatie waarmee de glastuinbouw aan de slag kan, vertelt projectleider Alexander Boedijn. Zo is eenduidig vastgelegd wat verstaan wordt onder circulaire glastuinbouw. “Ons doel: ervoor zorgen dat we dezelfde taal spreken als het gaat om de weg naar een circulaire glastuinbouw.” 

Voor zes verschillende materiaalstromen (water, meststoffen, plastics, biomassa, CO2 en substraat) hebben de onderzoekers in kaart gebracht welke circulaire oplossingen nu al beschikbaar zijn en welke innovaties potentie hebben. Om te duiden hoe en waarom een bestaande praktijk of innovatie bijdraagt aan circulariteit is gebruikgemaakt van de definities in de R-ladder (zoals Refuse, Reuse en Recycle) en de transitiepaden (zoals gedefinieerd zijn door het Planbureau voor de Leefomgeving, PBL).

Startpunt voor innovatie
Uit die overzichten blijkt dus voor welke materiaalstromen en doelen er momenteel veel, of juist weinig oplossingen zijn. Daarmee kan het dienen als startpunt voor nieuwe innovaties, vertelt Boedijn. Het doel is om het overzicht te updaten wanneer er voldoende nieuwe inhoud beschikbaar is: bedrijven in de glastuinbouw met innovaties kunnen deze dan ook aanmelden bij de onderzoekers. Daarnaast kan het glastuinbouwcluster aan bijvoorbeeld de overheid en maatschappij laten zien wat al wel gebeurt, en wat de agenda voor de komende jaren is.

De interactieve PDF ‘Stappen richting circulaire glastuinbouw - Transitiepaden en innovaties’ is hier te downloaden.

Bron: Greenport West-Holland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.