veiling beraadt zich op vervolg

Update: Kantonrechter veroordeelt Royal FloraHolland voor jarenlange asbestblootstelling werknemers

Royal FloraHolland uit Aalsmeer heeft onrechtmatig gehandeld door werknemers jarenlang bloot te stellen aan arbeidsomstandigheden die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Die uitspraak heeft de Amsterdamse kantonrechter gedaan op 19 januari in een door het Bureau Beroepsziekten FNV aangespannen rechtszaak ten behoeve van circa 15 aan asbest blootgestelde werknemers. Inmiddels zijn allen werkzaam voor de organisatie CBRE, die nu verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de Royal FloraHolland-locaties. FNV brengt het nieuws naar buiten.

FNV-bestuurder Jeroen Brandenburg: "Dit is echt heel goed nieuws. We hebben er, samen met onze leden, hard voor geknokt om een ‘verklaring voor recht’ te krijgen en de waarheid in deze onverkwikkelijke zaak vast te leggen. Jarenlang wist Royal FloraHolland dat er met asbest was gewerkt en dat de medewerkers hieraan zijn blootgesteld."

Het vonnis geldt voor alle mogelijk getroffen werknemers
Brandenburg: ‘De FNV is hier de collectieve belangenbehartiger van alle werknemers. Het vonnis geldt dus voor alle werknemers die in de technische dienst en andere afdelingen van Royal FloraHolland aan asbest zijn blootgesteld. En die het risico lopen op een asbest-gerelateerde ziekte.

Er heeft zich op dit moment nog geen ziekte geopenbaard, althans voor zover ons bekend, maar mocht zich dat voordoen dan staat nu op voorhand vast dat er blootstelling is geweest. En dat Royal FloraHolland in strijd met de Arbowet, de mensen onvoldoende heeft beschermd en daardoor onrechtmatig heeft gehandeld. Daar kunnen alle werknemers die dit treft dus een beroep op doen."

Melden bij Bureau Beroepsziekten FNV
Omdat de werknemers tot ongeveer 2012 onbeschermd zijn blootgesteld aan asbest en het dertig tot veertig jaar kan duren voordat zich een asbest-gerelateerde ziekte openbaart, kunnen de FNV-leden die dit overkomt zich alsnog melden bij Bureau Beroepsziekten FNV. Dan kan met een beroep op de uitspraak van de rechter Royal FloraHolland of CBRE aansprakelijk worden gesteld.

Medewerkers kwamen regelmatig en jarenlang in contact met asbest
Het betreffende bedrijfspand van Royal FloraHolland - een coöperatieve organisatie van en voor kwekers - in Aalsmeer werd gebouwd in 1972. Het oorspronkelijke gebouw was circa 400 meter lang, 60 meter breed en bestond uit 9 ‘straten’. In het gebouw werden asbesthoudende bouwmaterialen toegepast. Tussen elke straat was een ‘puntdak’ van asbest golfplaten. Tussen de puntdaken liepen dakgoten. Daarnaast was er op de afdeling import en bij de fustwasserij een asbest-dak bevestigd. Het gebouw werd in de loop der (80-er) jaren uitgebreid. Hiervoor werden asbesthoudende systeemwanden gebruikt, waardoor uiteindelijk door het gehele gebouw asbestwanden stonden. Medewerkers kwamen zo regelmatig en jarenlang in contact met asbest.

Royal FloraHolland heeft de mogelijkheid binnen 3 maanden tegen het vonnis in hoger beroep te gaan.

Reactie Royal FloraHolland
Royal FloraHolland laat in reactie op de uitspraak het volgende weten.

"Het gaat om een uitspraak van de rechter die betrekking heeft op medewerkers die vóór 2009 technische werkzaamheden hebben verricht aan het gebouw in Aalsmeer. De rechter heeft niet vastgesteld dat medewerkers concreet zijn blootgesteld. We betreuren dat mogelijk medewerkers risico hebben gelopen. Royal FloraHolland erkent de verantwoordelijkheid voor de gezondheidsrisico’s van medewerkers die daaruit voortvloeien. We hebben kennisgenomen van de uitspraak en beraden ons op het vervolg.

We weten dat er in de oude gebouwen op de veilinglocaties asbest aanwezig was en soms nog is. Asbest is niet verboden, maar we willen er wel van af. Waar mogelijk hebben we het al gesaneerd. In het verleden zijn (oud) medewerkers met asbest, en ook mogelijk met asbestvezels, in contact geweest. Het gaat dus alleen over medewerkers van de technische dienst die vóór 2009 technische werkzaamheden hebben verricht aan onze gebouwen. We hechten belang aan een gezonde werkomgeving.

Wat in het verleden niet goed is gegaan, kunnen we niet terugdraaien. Gelukkig hebben zich tot op heden geen (oud-)medewerkers gemeld met aan asbest blootstelling gerelateerde klachten of ziekte. In geval van risicovolle werkzaamheden aan asbesthoudend materiaal, zoals sanering, worden deze bij Royal FloraHolland inmiddels uitgevoerd door een daartoe erkend bedrijf volgens de nu geldende richtlijnen, met gebruik van beschermende kleding en alle noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen.

Bron: FNV / Royal FloraHolland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.