Van Wijk ziet brood in LED en verrood

Tholen - Waar C van Wijk het tot afgelopen zomer nog met SON-t kon stellen, is de teler nu voor 2/3 over op full LED. Met de investering, 1030Watt LED modules met geïntegreerde/aparte verrood sturing van fabrikant MechaTronix, hoopt hij de komende jaren niet minder dan de 30% gas te besparen.

Kees van Wijk teelt op 6 ha santini’s en staat sinds jaar en dag te boek als de Countryman, naar het ras Country (Dümmen Orange). Met 500.000 takken in de week is hij de grootste groene santinikweker van het land, terwijl recentelijk het assortiment nog iets verbreed is met een drietal kleurtjes.


Kees van Wijk

Met de investering kan Van Wijk per kap en per ras het basisspectrum van de LED, alsook het aparte verrood, op het gewenste lichtniveau instellen. Dat kan op basis van de zoninstraling, op basis van de actuele energiekostbeheer en op basis van de plantbehoefte (zoals bijvoorbeeld een extra dosering verrood, iets waar chrysanten in het algemeen dol op lijken te zijn.

Net als veel collega-tuinders die zijn overgestapt op LED, moet je “anders” leren telen. De temperatuur is lager, het kasdek zit zoveel mogelijk dicht, luchtcirculatie en ontvochtiging zijn zo mogelijk nog belangrijker dan voorheen. Om dit goed te doen zegt Kees iets meer te stoken met de minimumbuis, maar de ontvochtiging had hij toevallig net vóór de investering al geregeld. Er hangen op 6 ha 22 units. Dat is weliswaar voldoende maar met de kennis van nu, zo geeft hij aan, had dat ook het dubbele aantal mogen wezen.

Leuk om te vermelden is dat Van Wijk een echt tuindersgeslacht uit de Bommelerwaard is. Naast Kees zit even verderop Lies van Wijk met zijn kwekerij Chrywijk (chrysanten/santini) en nog weer een stukje verder Jan van Wijk met Waalzicht (lisianthus). Hoewel zij los van elkaar opereren, weten ze elkaar te vinden waar het gaat over marktinzicht en investeringen. Zo hebben ook Jan en Lies recentelijk gekozen voor de modules van MechaTronix, en ook ‘verderop’ in de familie, te weten Gerard van Wijk (Hoogbos, orchideeën) en Jarno van Wijk (Janity Flowers, chrysanten) zijn overstag.

Ook leuk om te vertellen is dat de zoon van een van zijn broers, Wim van Wijk, er een eigen installatietechniekbedrijf op nahoudt. Deze heeft o.a. naam gemaakt met een eigen ontvochtigingsysteem, waarvan er in de tuinbouw ‘enkele honderden units’ draaien – en inderdaad ook bij de verschillende broers. Daarnaast is Van Wijk Techniek gespecialiseerd in elektrotechnische installaties en plaatbewerking (lasersnijden).

Kees is ondertussen goed te spreken over de eerste teeltresultaten en de prestaties van de nieuwe belichting. “MechaTronix is pas enkele jaren in de tuinbouw actief en heeft haar zaakjes toch goed op orde. De lampen presteren naar behoren, iets dat ook uit onze eigen metingen blijkt. Bovendien is de koeling efficiënt en het design van de modules strak.”

Voor meer informatie:
C van Wijk
Maarten van Rossumweg 2B
5307 HD Poederoijen
Tel.: (0)418-639570
info@cvanwijk.com
www.cvanwijk.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.