Crisisupdate: "Europees prijsplafond kan plotselinge marktveranderingen veroorzaken"

Afgelopen vrijdag sloot de korte termijn TTF-gasprijs af op net geen 67 euro per megawattuur. Gedurende afgelopen week steeg de prijs vanwege meer winters weer. Ook de elektriciteitsprijzen zitten in de lift. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de prijs- en marktontwikkelingen weer op een rijtje. 


De TTF-gasprijs voor februari 2023 t/m 20 januari. Maandagochtend om 10u ligt de gasprijs opnieuw rond de 64 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

De prijzen voor de winter van 2023 liggen maandag zelfs weer boven de 70 euro per megawattuur. Vrijdag sloot het contract voor 'winter 2023' al af op 76 euro.

BNR wijst op de gasprijsstijging en op een voorspelling van deskundigen van de Amerikaans bank JPMorgan Chase. Zij stellen dat ook de komende tijd nog spannend gaat zijn, daar waar stilaan steeds meer mensen al naar volgende winter aan het kijken zijn. "Hoewel de vooruitzichten zeker zijn verbeterd, verwachten we nog steeds volatiliteit van de gasprijs in de komende maanden."

De APX day ahead-elektriciteitsprijs stijgt maandag naar bijna 202 euro per megawattuur voor de basisuren en bijna 236 euro voor de piekuren. Na een periode met veel wind waait het minder. Samen met de kou is er ook voor opwek van elektriciteit hierdoor meer gas nodig. De BELPEX-prijzen liggen ook boven de 200 euro: bijna 205 euro voor de basisuren en 236 euro voor de piekuren.


APX-prijsontwikkeling via elektriciteitsmarktinformatie.nl t/m 23 januari 2023.

De Haagse update over de gasleveringszekerheid van 20 januari 2023 zag er als volgt uit:

Het Europese prijsplafond op gas kan ervoor zorgen dat marktliquiditeit afneemt, hoewel significante effecten op handelstransacties nog niet zijn waargenomen. BNR schrijft over een publicatie van Bloomberg. Het persbureau stelt dat de Europese Effecten en Marktautoriteit dat vandaag ook bekend gaat maken. 

Bij de NOS lezen we dat de overheid geen nieuwe 'opsporingsvergunningen' meer afgeeft voor gaswinning op land. Dat betekent dat bijvoorbeeld de NAM geen toestemming meer krijgt om te onderzoeken waar er gas in de grond zit. Wel worden er nog winningsvergunningen afgegeven voor plekken waarvan al bekend is dat er gas in de bodem zit.

Tot slot een bericht van de Gasunie. Het gaat vanwege de energiecrisis extra vaak over waterstof als alternatieve energiebron. De basis van een toekomstig Nederlands waterstofnetwerk is het huidige aardgasnetwerk van 12.000 kilometer aan pijpleidingen. Een deel daarvan wordt beschikbaar voor het transport van waterstof. Ongeveer 85% van het waterstofnetwerk zal uiteindelijk bestaan uit bestaande leidingen, de overige 15% zal nieuw aangelegd worden. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven