Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: "Gasprijs moet hoog genoeg blijven om LNG aan te blijven trekken"

De TTF-gasprijs wilde na maandag niet meer dalen. Het roept bij marktanalisten de vraag op of de bodem voorlopig bereikt is? Ook telers zullen zichzelf die vraag stellen. Wanneer is langdurig gas vastleggen slim? In deze nieuwe crisisupdate zetten we de marktontwikkelingen weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor februari 2023 t/m 19 januari. Vrijdagochtend schommelt de gasprijs opnieuw rond de 60 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

In een nieuwe marktanalyse stellen de energiespecialisten van AgroEnergy de vraag of de gasprijs voorlopig de bodem bereikt heeft. Echt een antwoord heeft niemand, omdat de afgelopen anderhalf jaar wel heeft uitgewezen hoe snel dingen kunnen veranderen. De energiespecialisten schrijven: "Elke kuub die nu uit de voorraden gehaald wordt, moet komende zomer weer in de voorraden worden gestopt. Dat zorgt ook weer voor extra risico richting de volgende winter."

De markt is duidelijk op zoek naar een nieuw evenwicht nu West-Europa de winter zonder fysieke tekorten doorkomt, constateert AgroEnergy. Daarbij stipt men aan dat de TTF-gasprijs wel hoog genoeg moet blijven "om LNG aan te trekken en de voorraden weer richting 100% te brengen."

Op dit moment met relatief lage prijzen komt er minder LNG richting Europa, maar "het is niet zo dat er op dit moment massaal koers wordt gezet naar Azië." Ook daar is de winter relatief mild tot nu toe en zijn de prijzen mee omlaag gelopen met de Nederlandse TTF-markt, stippen de energiespecialisten aan. "De Aziatische JKM-benchmark staat nog wel ruim hoger dan zijn Europese evenknie, maar de LNG-vraag daar is laag voor de tijd van het jaar."  

Bij elektriciteit is het beeld iets anders dan bij gas. "De prijsdalingen concentreren zich hier op de resterende 2023-tijdvakken, terwijl de langere termijn stabiel is gebleven (2024) of zelfs is gestegen (2025 en 2026). Voor de verdere jaren zien we dus ook dat de spark spread flink verbeterd is. Mogelijk hebben vooral de oplopende steenkool- en emissierechtenprijzen opwaartse druk uitgeoefend op die elektriciteitscontracten."

Lees hier de hele update van AgroEnergy, waarin de voorspelling voor volgende week tot slot is dat de daggasprijs rond de 60 eurocent per kuub (en 60 euro per megawattuur op de TTF) blijft hangen én de EPEX-dagprijs tussen de 140 en 180 euro per megawattuur. 

Deze week steeg, zoals verwacht de elektriciteitsprijs. Vrijdag is de EPEX-prijs gestegen tot 177 euro voor de basisuren en 200 euro voor de piekuren. De BELPEX day ahead-prijzen zakken van donderdag op vrijdag iets tot 184 en 203 euro per megawattuur. 

De olieprijs stijgt. Woensdag werd 87,5 Amerikaanse dollar per vat betaald, de hoogste prijs sinds medio november. Donderdag kostte een vat 84,62 dollar, zo is te zien bij de OPEC. De Nederlandse brandstofprijzen blijven vrijdag ongewijzigd en liggen op 1,98 euro per liter voor Euro95 en 1,914 voor diesel, zo blijkt uit het overzicht met Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen van UnitedConsumers

Uit Den Haag volgt hier een update over de gasleveringszekerheid. Om 11u was die nog niet verschenen.