Programmamanager Greenport DB Maarten Prins blikt terug en kijkt vooruit

Vanuit Greenport Duin- en Bollenstreek is op veel terreinen bijgedragen aan het vormen van beleid en visies, onder meer op het gebied van ruimte en energie. Concreet is de bijdrage aan tuinbouwgebied Trappenberg-Kloosterschuur: daar ontstaan mogelijkheden om aardwarmte in te gaan zetten. De eerste stappen zijn gezet: in kaart brengen van de warmtevraag van glastuinbouwbedrijven, de veiling, het space cluster en woningen. Nog vele stappen te zetten, maar juist in deze tijd geven initiatieven als deze hoop en de goede richting aan. Om te laten zien wat er mogelijk werd op 2 juni 2022 ‘GreenportLIVE: waterstof en klimaatneutraal ondernemen’ georganiseerd.

Verduurzaming bereikt men ook door andere teeltsystemen in de bollen, of andere manieren van telen. "Als Greenport dragen wij bij aan onderzoeksprogramma ‘Vitale Teelt’ en delen we de opgedane kennis", vertelt programmamanager Maarten Prins. "Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Met de Tuinbouw Battle, een project waarbij basisschoolleerlingen zelf tulpen telen, hebben we het landelijk journaal gehaald. En heel eigentijds: de eerste editie van Vier de Lente Festival, een festival voor jongeren midden tussen de tulpen, was een succes. Trots op je streek. Dit krijgt een vervolg, waarbij we als Greenport inzetten op de educatiedag van dit festival.

"Eén van de rode draden in het afgelopen jaar waren de Bollenjongens: altijd bereid om mee te denken en hun input te leveren: wat energie zit daar in! Zomaar een paar voorbeelden.

Vooruitblik 2023
"Ook dit jaar zetten we in op de thema’s ruimte, verduurzaming, ondernemerschap, scholing en onderwijs, energie
en huisvesting. Vandaag werken aan de wereld van morgen. Bevlogen en betrokken bij deze iconische streek. Juist hier: waar alles samen komt (wonen, werken, recreëren) op een kleine oppervlakte zullen we met elkaar keuzes moeten durven maken. En met elkaar betekent vanuit een breed maatschappelijk belang en draagvlak. Wat we nu planten aan ideeën gaat soms pas jaren later bloeien. Maar doen we het goed, dan hebben we er generaties lang plezier van. Een samenvatting van het jaarplan vindt u binnenkort op onze website en in onze nieuwsbrief."

bron: Greenport Duin- en Bollenstreek


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven