Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CNV legt zich neer bij nieuwe cao glastuinbouw, FNV niet

Leden van CNV Vakmensen die werken in de glastuinbouw zijn onlangs, in tegenstelling tot vakbond FNV, akkoord gegaan met het eindbod dat werkgevers hebben neergelegd. Gisteravond werd nogmaals onderhandeld. CNV spreekt van 'een laatste ultieme poging de plus nog iets te vergroten'. De werkgevers bleken 'onvermurwbaar', stellen zij.

"Het is niet helemaal waar we op hebben ingezet, maar ze zien wel een plus. Ze hebben liever een wat magere cao dan dat ze helemaal met lege handen staan", verwoordt onderhandelaar Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen de sfeer onder de CNV-leden.

"Onze leden vinden het belangrijk dat er dit jaar in ieder geval weer wat bij komt, ook al is het niet de loonsverhoging die we graag hadden gezien. Want helemaal geen cao, dat is namelijk al eens eerder gebeurd. In 2020 en 2021 was er een cao-loze periode, zónder loonsverhoging."

FNV zegt dat de werkgevers 'schermen met verhalen over talloze faillissementen'. De vakbond ziet er zelf maar weinig. Leo van Beekum, bestuurder van FNV Agrarisch Groen: "Er zijn bedrijfssluitingen geweest, maar dat was een eigen keuze. Ook daar werd de rekening bij werknemers neergelegd." 

Hoge energieprijzen spelen een rol
In de afweging dit eindbod te accepteren speelt ook mee dat het met sommige bedrijven in de sector moeizaam gaat door de hoge energieprijzen. "Een aantal liggen deze winter stil of draaien op een laag pitje', zegt Warnaar namens het CNV. "Dat zien werknemers natuurlijk ook. Behoud van werk is ook belangrijk."

FNV start een petitie voor een beter loonbod en sluit ook acties niet uit. Van Beekum: "De werkgevers steken écht hun kop in het zand voor het koopkrachtverlies van hun werknemers door de hoge inflatie. Dat is nu wel klip en klaar." De vakbonden zijn verdeeld, zoveel werd vorige week al duidelijk. Van Beekum: "Het minimumloon is per 1 januari 10% gestegen, maar het loon van de overige werknemers niet. Op deze manier worden de ervaren mensen op de werkvloer met verantwoordelijk werk, bijna hetzelfde beloond als werknemers met minder ervaring."

De Werkgeverslijn land- en tuinbouw staat ook stil bij de cao-onderhandelingen. In acht minuten worden kijkers bijgepraat over onder andere de nieuwe cao voor de glastuinbouw. 

Op donderdag 19 januari van 15.30 uur tot 16.30 uur organiseren Glastuinbouw Nederland, Plantum en LTO Nederland een webinar waarbij de nieuwe cao wordt toegelicht. Dit webinar is alleen te bezoeken door leden van Glastuinbouw Nederland en Plantum. Kijk voor meer informatie en aanmelding in de agenda van Glastuinbouw Nederland.

Nieuwe cao geldt 1 jaar
De nieuwe cao geldt voor 1 jaar (voor heel 2023). Werknemers in de laagste loonschalen gaan er procentueel het meest op vooruit, zo zet het CNV op een rijtje:

  • Het minimumloon gaat omhoog met 10,15%. Werknemers in de laagste loonschaal (B) gaan er extra op vooruit (met 2 tot 3%) door een herindeling van deze schaal.
  • De overige werknemers krijgen een loonsverhoging van in totaal 5%, verdeeld in 2 stappen (3% per 1 januari 2023 en 2% per 1 juli 2023).

Verder zijn onder meer afspraken gemaakt over een hogere reiskostenvergoeding en een verlaging van de vakvolwassen leeftijd (van 21 naar 20 jaar).