Crisisupdate: Daling TTF-gasprijs halt toegeroepen rond 60 €/MWh

Na het bereiken van de laagste gasprijs in een jaar tijd op de Title Transfer Facility is de gasprijs dinsdag weer iets gestegen. Daarmee is de gestage daling van de gasprijs (voorlopig) weer even een halt toegeroepen. In deze crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen weer op een rijtje.

Te beginnen met de TTF-gasgrafiek.


De TTF-gasprijs voor februari 2023 t/m 17 januari. Woensdag 17 januari is de gasprijs afgesloten op 60 euro. Dinsdag was dat nog 55 euro. Donderdagochtend ligt de gasprijs om 10 uur rond de 60 euro. Klik hier voor actuele cijfers.

In de elektriciteitsprijzen zit op de APX-spotmarkt de laatste tijd wat minder beweging. Ten opzichte van dinsdag daalt de day ahead-prijs iets. De piek in de prijs op de BELPEX-markt is grotendeels tenietgedaan vandaag. Afgelopen weekend lag de prijs er nog een stuk lager dan op de APX-markt. Op de BELPEX-markt zijn de prijsschommelingen iets heviger dan op de APX-markt.

Energiehandelsplatform Powerhouse analyseert week 3. "Afgelopen week zijn de prijzen over het algemeen nog wel wat gedaald, maar de grootste rek lijkt er nu wel uit", stelt men. De Nederlandse voorraden
zijn op dit moment in het jaar nog nooit zo hoog geweest. Dat helpt mee. 

De wind is de drijvende factor voor de ontwikkeling van de daggasprijzen. Afgelopen tijd waaide het heel hard. Inmiddels een stuk minder. Wel is er meer zon en dat helpt ook een stukje mee bij de opwek van elektriciteit, waardoor minder gas nodig is. Verder wijzen de energiespecialisten op afname van spanning uit Frankrijk, waar nog altijd de kerncentrales niet op volle toeren werken voor elektriciteitsopwekking. Lees hier de hele update vanuit Powerhouse. 

BNR meldt dat energiemaatschappijen weer jaarcontracten gaan aanbieden in Nederland. Vanaf 1 april is dat weer mogelijk en meerdere partijen zouden tegen het nieuwsmedium bevestigd hebben dat van plan te zijn. 

Nu.nl schrijft over het debat in Den Haag over het afschaffen van de salderingsregeling voor mensen met zonnepanelen op het dak. De regeling heeft het jarenlang heel aantrekkelijk gemaakt om zonnepanelen te nemen. Mede daardoor liggen ze nu op meer dan anderhalf miljoen huizen. Kleinschalige zonnedaken leveren ongeveer 4 procent van alle elektriciteit die we in Nederland gebruiken. Door de regeling loopt de staat geld mis en dat wil men nu terugdraaien. Overigens zijn niet alle partijen het over de afschaffing eens. 

Het Internationaal Energieagentschap komt met een januarirapportage over de oliemarkt. Daarin voorspelt men onder meer een stijging van de olievraag in 2023, waarbij China, waar de coronabeperkingen er langzaam ook af gaan en de economie weer in beweging komt, als hoofdvrager. Bekijk hier alle conclusies uit het rapport. 

Glastuinbouw Nederland blikt terug op de energiecrisis en energietransitie in haar jaaroverzicht over 2022. 

 

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven