Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs daalt gestaag verder

Wanneer wordt de prijs voor de energie op mijn factuur lager? Die vraag wordt steeds luider nu de energieprijzen blijven dalen. Na een harde daling op maandag zet de TTF-gasprijs dinsdagochtend gestaag door. De elektriciteitsprijs ligt gelijk aan maandag, terwijl op de Belgian Power Exchange wel een forse prijsstijging te zien valt. In deze crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen en -berichtgeving weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor februari 2023 t/m 16 januari. Dinsdagochtend 17 januari is de gasprijs verder gedaald tot 53,1 euro per megawattuur. Vrijdag sloot de gasprijs nog af op 64 euro. Klik hier voor actuele cijfers.

De daggasprijs ligt op eenzelfde niveau. De harde daling van de gasprijs de afgelopen dagen is ook terug te zien in de lange termijncontracten. Gas kopen voor de winter van 2024 op de Title Transfer Facility kan voor 56 euro en voor de winter van 2025 voor 47 euro per megawattuur.

De elektriciteitsprijzen liggen dinsdag gelijk aan die van maandag. De APX day aheadprijs voor de basisuren ligt op 136 euro en voor de piekuren op 153 uren. De prijs voor piekuren daalt daarmee wel een stukje. De BELPEX-prijzen stijgen wel fors. Voor de basisuren komt de prijs op 184,5 euro per megawattuur uit en voor de piekuren tussen 8u en 20u op 215 euro. 


BELPEX-prijsontwikkeling via elektriciteitsmarktinformatie.nl 

CDA Tweede Kamerlid Henri Bontenbal, die de energieontwikkelingen nauwgezet volgt, spreekt de verwachting uit dat het 'een kwestie van tijd is' voordat de tarieven ook bij klanten omlaag gaan. Dat doet hij op Twitter.

Hoogleraar energietransitie van Hanzehogeschool en Manager Corporate Strategy bij Gasunie, Martien Visser, wijst op datzelfde Twitter ook op de daling van de gasprijs. Hij laat met een berekening zien dat de gasprijs daarmee inclusief belastingen onder het prijsplafond ligt.

Of de nog altijd hoge gasprijs nog verder zakt, is de vraag. Bij BNR twijfelt energieverslaggever Mark Beekhuis nog. "Zestig euro is nog altijd het dubbele van dertig euro. Dus het is de hoop dat de helft er nog vanaf gaat. Ik weet niet of het nog gaat gebeuren." Hij wijst onder meer op China als extra geduchte concurrent in de strijd om lng bij het vullen van de winteropslagen voor volgende winter. De Chinese economie gaat voorzichtig weer meer leven na hevige coronalockdowns. 

De olieprijs stijgt de afgelopen dagen weer. Een vat kostte vrijdag weer meer dan 80 Amerikaanse dollar, zo is te zien bij de Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC). De Nederlandse brandstofprijzen stijgen ook. Inmiddels ligt de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs voor 1 liter Euro95 weer op 1,968 en voor diesel op 1,91 euro. Ten opzichte van vorige week is vooral de benzineprijs een paar eurocent gestegen. Op 9 januari lag de prijs op 1,948 euro per liter. UnitedConsumers zet de prijzen dagelijks op een rijtje.