Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter du Crocq en Jeffrey Daalhuizen, VanDerEng

Green Core reduceert gebruik virgin plastic met meer dan de helft

Tholen - Aankomende IPM wil VanDerEng haar nieuwe producten internationaal introduceren. Onder de merknaam Green Core presenteert het bedrijf een serie nieuwe steek- en sleufetiketten die bestaan uit een kern van gerecycled materiaal opgesloten in een buitenlaag van virgin kunststof. Resultaat is een flink lagere footprint, terwijl de mechanische eigenschappen gelijk zijn gebleven.

We spreken Peter du Crocq en Jeffrey Daalhuizen, account manager c.q. commercieel manager bij de producent van labels en etiketten uit Heemskerk. In hun ogen is de ontwikkeling van Green Core een logische stap in de verdere verduurzaming van het product en tevens in de richting van waar “we” als sector heen willen.

Stap voor stap
Ooit werden alle producties bij VanDerEng uit virginmateriaal gemaakt. Op goed moment is VanDerEng het eigen restafval gaan hergebruiken (zero waste), waarna in 2020 het gebruik van PCR (post consumer recycled) in beeld kwam. Het terughalen en gebruiken van reststomen uit de eigen branche is weer een nieuwe stap in deze ontwikkeling.

Voor de kern wordt gerecycled PE gebruikt, voor de buitenkant een virgin PE. Deze virgin laag is nodig, omdat het gerecyclede materiaal wisselend - maar over het algemeen donker - van kleur is. Om toch een materiaal te verkrijgen wat een lichte kleur heeft en, nog belangrijker, goed beprintbaar is, is er gekozen voor een buitenkant van virgin. Het blijft door kleine oneffenheden wel duidelijk zichtbaar dat dit een gerecyclede folie is. Deze kleine oneffenheden zijn echter dermate klein dat de bedrukbaarheid gelijk is aan virgin materiaal.

VanDerEng is al enige tijd partner van de Circulair Plastics Alliance. Het idee voor Green Core is hier binnenskamers ontstaan. De kern wordt betrokken bij de Circulair Plastic Alliance en door een Nederlandse folieproducent als kern in het Green Core materiaal verwerkt. De eerste proefmonsters kon men reeds op de FlowerTrials vorig jaar zien, ‘as we speak’ is het materiaal leverbaar in een dikte van 150 en 250 micrometer (mu). Sleufetiketten in die dikte zijn soepel en ideaal voor bijvoorbeeld de boomkwekerij, maar te dun om dienst te kunnen doen als steeketiket. Tijdens de IPM zal Green Core ook in de 400 mu folie het levenslicht zien. Van deze folie worden de steeketiketten gemaakt.

Onbeperkt recyclen
De 150/250 mu uitvoering bestaat voor 43% uit gerecycled materiaal. Naarmate het materiaal dikker wordt komen die verhoudingen anders te liggen; het dikker materiaal van 400 mu zal rond de 85% PCR bevatten. Bijkomend voordeel van het partnership met de Circular Plastic Alliance is dat vanuit dit netwerk de gebruikte etiketten tezamen met overige verpakkingsmaterialen weer opgehaald kunnen worden om hergebruikt te worden in ‘nieuwe’ gerecyclede folies. Oftewel, het is in theorie eindeloos te recyclen met een veel lagere belasting van het milieu.

Beter én goedkoper
Peter en Jeffrey zijn overtuigd van de mogelijkheden en hebben met Green Core, waaruit tal van producten gestanst kunnen worden, iets unieks in handen. Uitdagingen naar de toekomst toe zien zij is het nog strakker krijgen van het materiaal (lees, nog minder oneffenheden) en  het toevoegen van meerdere kleuren. Het licht-mintgroen is als het ware het nieuwe wit. Kleuren van deze basiskleur is mogelijk, maar deze kleuren zullen iets afwijken van de bestaande kleuren in virgin uitvoering. Het allergrootste voordeel van Green Core is echter dat dit materiaal niet duurder is dan de nu gangbare etiketten. Zoals bijna voor alles zijn de prijzen van gerecyclede kunststoffen de afgelopen tijd schrikbarend hard gestegen. Desalniettemin is een Green Core etiket 8% goedkoper dan een etiket uit virginmateriaal.

Zero waste
Het gros van de productie bij VanDerEng bestaat uit steeketiketten, sleufetiketten en labels. Daarnaast heeft men een variëteit aan artikelen voor de evenementenmarkt, zoals bijvoorbeeld polsbandjes en muntjes. Sinds afgelopen jaar worden ook die artikelen, die overigens allemaal worden geproduceerd op locatie in Heemskerk, vervaardigd uit gerecycled materiaal. Daarmee komt het uiteindelijke doel zoals gesteld in het Environmental Challenge 2025 programma, een door het bedrijf uitgestippeld pad naar zero waste, weer een stapje dichterbij.

Voor meer informatie:
VanDerEng
Peter du Crocq
[email protected]
Jeffrey Daalhuizen
[email protected] 
www.vandereng.nl