Grond glastuinbouwgebied Kwintsheul verkocht voor woningbouw

Vollebregt-Barten heeft in Kwintsheul het initiatief genomen voor de transformatie van 'De Driesprong' van glastuinbouw naar woningbouw. Door de Westlandse ontwikkelaars van Mierlo en Weboma wordt dit gebied van circa 7 hectare onder de naam Heulpark nu ontwikkeld tot woongebied. Er komt plek voor 190 woningen. 

Vollebregt-Barten heeft samen met vijf van de zes eigenaren in het gebied een cluster gevormd om deze transformatie vorm te geven. De gemeente Westland had kennelijk ook zelf plannen voor woningbouw en heeft de Wet voorkeursrecht gemeente (Wvg) gevestigd, laat Daan van Winden namens het makelaarskantoor weten.

"Dat was wel even schakelen, omdat we onze plannen in samenwerking met marktpartijen wilden uitwerken. We zijn toen met de eigenaren om tafel gaan zitten en hebben de wensen geïnventariseerd. De belangrijkste uitgangspunten als prijs, termijnen, fiscaliteit en risico’s en zekerheden hebben we benoemd en op basis hiervan zijn we concreet met de verkoop aan de slag gegaan."

Glasopstanden gesloopt
De makelaars zijn vanwege de Wvg eerst in overleg getreden met de gemeente Westland maar de gesprekken met de gemeente gaven te weinig progressie, stelt Daan. "Als alternatief zijn we in overleg gegaan met enkele ontwikkelende partijen. We hebben concrete uitgangspunten geformuleerd op basis waarvan we een inschrijving hebben gedaan. Op basis hiervan hebben we een selectie gemaakt en aanvullende gesprekken gevoerd en hebben we een partij gekozen die het beste aansloot bij de wensen van de eigenaren en die naast een goede prijs ook de nodige zekerheden en flexibiliteit kon bieden."

Gekozen werd voor de samenwerking Van Mierlo/Weboma en in 2018 is een koopovereenkomst gesloten. "In samenspraak met Van Mierlo/Weboma hebben we de route bepaald en zijn we in goed overleg aan de slag gegaan en hebben we ook de gemeente er bij betrokken. Het begin was even aftasten maar we zijn op een constructieve manier met elkaar en de gemeente aan het werk gegaan. Inmiddels is de bestemmingsplanprocedure bijna afgerond en worden de opstanden gesloopt."

Mogelijkheden bij voorkeursrecht
Het proces is voor de kwekers bijna afgewikkeld en naar tevredenheid van alle partijen verlopen, stelt Daan. "'Als het goed is gaan de eerste woningen medio 2023 in de verkoop. Het wordt een hele mooie wijk."

Alhoewel dit soort processen en de hele planvorming altijd meer tijd in beslag neemt dan wellicht vooraf gedacht, hebben de makelaars de eigenaren zekerheid kunnen bieden en de doorlooptijd en onzekerheid weten te beperken. "Dus ook met een Wet voorkeursrecht gemeente zijn er mogelijkheden", concludeert Daan. "Dit soort processen begeleiden we graag. Zo zijn we altijd met initiatieven op verschillende locaties bezig."   

Voor meer informatie:
Vollebregt-Barten
Poeldijksepad 5
2675 CL Honselersdijk
Tel.: +31 (0)174 63 11 31
info@volbar.nl 
www.volbar.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven