Crisisupdate: Meer gasvraag én duurdere stroom verwacht voor week 3

Voor even zijn de grote pieken en dalen in de gasprijs weg. Goed nieuws is dat er nog altijd sprake is van een neerwaartse prijsdruk, zo valt te lezen in deze nieuwe crisisupdate waarin de analyses van AgroEnergy koppelen aan de prijsontwikkelingen. Verder ook bericht vanuit TenneT. De netbeheerder waarschuwt voor een stroomtekort in de toekomst.


De TTF-gasprijs voor februari 2023 t/m 12 januari. Vrijdagochtend 13 januari ligt de gasprijs opnieuw rond de 67 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

Na aanvankelijk een daling van de gasprijs begin januari is er nu sprake van stabilisatie. Vanwege zuinig gasverbruik, zacht weer en relatief veel wind (waardoor minder gas nodig is voor elektriciteits-opwekking) ligt de gasprijs inmiddels alweer even onder de 100 euro per megawattuur op de Title Transfer Facility. Dat de prijs niet echt verder wil zakken dan 70 euro, komt omdat er iets kouder weer voorspeld wordt, stipt men bij AgroEnergy aan. 

Daggas is nog iets goedkoper dan gas voor het dichtsbijzijnde TTF-contract. AgroEnergy wijst er wel op dat voor gascontracten voor de lange termijn (2026 en 2027), sinds eind vorig jaar verhandeld rond respectievelijk 40 en 36 €ct/m3, in de afgelopen handelsweek een lichte prijsstijging waar te nemen was.

In een vooruitblik op volgende week voorspelt AgroEnergy een stijgende gasvraag door kouder weer en een flink hogere elektriciteitsprijs (vanwege minder wind en ook kouder weer). De marktinschatting voor volgende week is een gemiddelde uurprijs van circa 150 €/MWh. Dat is ruim 40 euro hoger dan in de afgelopen week het geval was. Voor de daggasprijs wordt weinig beweging verwacht. Lees hier de hele update. 

Netbeheerder Tennet vreest dat er in 2030 niet altijd genoeg elektriciteit is in Nederland. Dat schrijft de NOS naar aanleiding van een rapport voor het ministerie van Economische Zaken waarin TenneT schrijft dat er over zeven jaar tekorten in de stroomproductie kunnen ontstaan. Lees hier meer bij de NOS. 


Update gasleveringszekerheid Nederland vanuit Den Haag 13 januari 2023

Verstopt onder zijn olie- en gasimago, blijkt Shell de allergrootste investeerder te zijn in de verduurzaming van Nederland. Dat schrijft Elsevier. In labs en nieuwe fabrieken wordt gewerkt aan vliegen op frituurvet, CO2-afvang, plastic uit plasticresten en waterstof. Lees hier het verhaal. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven