Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Besparen ontvochtigers echt energie?

Energie is een van de grootste uitdagingen voor de tuinbouwsector. De stijgende prijzen veel telers ertoe aangezet deze winter hun activiteiten terug te schroeven, terwijl anderen manieren zoeken om hun energiekosten te verlagen.

Eef Zwinkels, technisch accountmanager bij Royal Brinkman, zegt dat een van de eenvoudigste manieren om de energiekosten te verlagen het gebruik van ontvochtigers is, zoals DryGair. Ontvochtiging is de laatste jaren een hot item. Veel telers hebben deze systemen voor vochtbeheersing al geïnstalleerd en melden aanzienlijke energiebesparingen.

Maar kunnen ontvochtigers echt energie besparen?
"Absoluut," zegt Zwinkels. "Een van de grootste energiekosten in een kas is ventilatie. Vooral in de winter of 's nachts als het buiten koud is. Als je de luchtramen en ramen openzet, laat je alle warmte naar buiten en laat je koude lucht naar binnen. Zo moet je blijven verwarmen. Wanneer je de kas volledig gesloten houdt, win je al die energie terug. Dat scheelt enorm in het energieverbruik."

Dat klinkt geweldig, maar hoe beïnvloeden ontvochtigers dit?
"Dat is een goede vraag en één die mij vaak gesteld wordt. De belangrijkste reden om ramen en luchtramen open te zetten is het afgeven van vocht. De planten verdampen altijd water, dus als je de kas gesloten houdt, heb je een heel hoge luchtvochtigheid. Dat leidt natuurlijk tot ziekten, schimmels en een minder efficiënte groei en ontwikkeling van het gewas."

"Dus wat is het alternatief?" vraagt Eef en antwoordt: "De luchtvochtigheid van binnenuit de kas regelen."

"Met behulp van een ontvochtigingssysteem, zoals DryGair, kun je vocht verwijderen zonder de kas te openen. Het biedt volledige controle over de vochtigheid, net zoals je de temperatuur of de belichting zou regelen."

Is het echt zo eenvoudig?
"Het is bijna te simpel om te geloven," zegt Zwinkels. "Voor velen lijkt het te mooi om waar te zijn. Dat komt omdat ze gewend zijn op een bepaalde manier te werken."

Ontvochtigers zijn relatief nieuw in de tuinbouw. Zo is DryGair als ontvochtigerfabrikant in de sector pas in 2010 opgericht.

Eef: "Het kost soms tijd om te beseffen hoe je nieuwe technologische ontwikkelingen kunt integreren. Het vereist dat je de hele manier waarop je de kas bedient heroverweegt. Daarom noemen we het 'A New Way to Grow'. Het is niet alleen het plaatsen van een ontvochtiger in de kas die energie bespaart, het is het veranderen van de manier waarop de kas werkt."

"Dat is het belangrijkste. Als je eenmaal je ontvochtigers hebt, moet je ze op de juiste manier bedienen. Als je blijft ventileren als het buiten koud of vochtig is, krijg je niet de grootste voordelen."

Hoe bedien je de kas om de meeste energie te besparen?
Eef: "Het is gebaseerd op een heel eenvoudig principe. Als het buiten koud, vochtig, regenachtig enz. is, zal de ventilatie niet efficiënt zijn. In die gevallen moet de teler de kas volledig afsluiten, bij voorkeur met thermische schermen, om zoveel mogelijk van de warmte binnen te houden. Zet het DryGair systeem aan en laat het systeem zorgen voor het vocht. De teler kan nog meer besparen door efficiënte teeltbelichting toe te voegen. Op deze manier hoeft de teler niet eens het scherm te openen om licht binnen te laten en kan de teler werken in een volledig gecontroleerde omgeving. Dit bespaart niet alleen energie, maar verbetert de gewasgroei, helpt bij het vasthouden van CO2 in de kas en levert zelfs herbruikbaar water op."

"Dit is een serieuze mentaliteitsverandering voor veel tuinders. Maar over de resultaten valt niet te twisten. Met de technologische vooruitgang van de afgelopen twee decennia en de huidige energiemarkt is het gewoon logischer om op deze manier te telen."

Dat is een zeer interessante manier om de dingen te bekijken
"Dat is het zeker." Zwinkels: "Telers die deze overstap al hebben gemaakt, melden dat ze gemiddeld 50% besparen op de totale energiekosten. Met de huidige gasprijzen is dat meer dan aanzienlijk. Het kan het verschil maken tussen een winstgevend bedrijf en een verliesgevend bedrijf."

Voor meer informatie:
DryGair Energies Ltd
8 Hamanofim St, Herzliya
+972 9 7730989
info@drygair.com 
www.drygair.com      


Royal Brinkman 
Eef Zwinkels
Woutersweg 10
2691 PR 'S-Gravenzande
eef.zwinkels@royalbrinkman.com
www.brinkman.nl

Publicatiedatum: