John Pouwels, Vitelia Agrocultuur

"Onze rol als kennispartner en adviseur wordt steeds belangrijker"

2023 is nog maar een paar dagen oud, maar nu al is het duidelijk dat ook het nieuwe jaar een jaar vol uitdagingen wordt. Zo heeft de kweker o.a. te stellen met toenemende wet- en regelgeving op het gebied van gewasbescherming, met verduurzaming en met torenhoge energieprijzen. Ook zijn dit allemaal variabelen die de kostprijs en beschikbaarheid van bijvoorbeeld kunststof potten en trays sterk beïnvloeden.

John Pouwels

Met de almaar toenemende roep om verdere verduurzaming van de groensector zijn de mogelijkheden van potten en trays enorm toegenomen. Met name op het gebied van recycling, ‘cradle2cradle’ en gesloten kringloop. Het groeiende probleem voor de kweker is dat hij het aanbod en de prijsverschillen steeds moeilijker kan overzien.

Daarom is de rol van de toeleverancier in de voorbije jaren nog sneller geëvolueerd naar die van kennispartner en adviseur op de kwekerij. Dat ziet ook John Pouwels, directeur bij Vitelia Agrocultuur. “Deze trend hebben wij tijdig herkend en daarom hebben we in de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het versterken van het kennisniveau van onze medewerkers o.a. op het gebied van potten en trays.”

De diversiteit van potten en trays op gebied van vorm, maat, materiaal en herkomst is in korte tijd gigantisch gegroeid. Potten en trays zijn voor kwekers jaarlijks een investering. Maar daarnaast bepalen ze ook direct de CO2-footprint van de kwekerij, als ook de kwaliteit van het eindproduct.


In deze video vertelt Nico van der Smit, verkoopadviseur bij Vitelia Agrocultuur, meer over de duurzame potten en trays. 

Als je al deze aspecten in ogenschouw neemt, dan is het logisch dat de moderne kweker hulp kan gebruiken bij zijn zoektocht naar de beste oplossing op het gebied van potten en trays in de teelt. Uiteindelijk moet alles in balans zijn om de beoogde doelstellingen te bewerkstelligen en de ‘license to produce’ te verstevigen. Om de kweker daarbij goed te ondersteunen is samenwerking tussen meerdere partijen noodzakelijk.

Pouwels: “Vitelia Agrocultuur onderhoudt nauwe contacten met grote fabrikanten zoals Teku Pöppelmann, Don-Kwiat, ModiForm en MZ-Forma. Hiermee houden we de controle t.a.v. kwaliteit, voorraad, beschikbaarheid en prijzen. Vanuit die samenwerking krijgen onze verkoopadviseurs rechtstreeks toegang tot de nieuwste ontwikkelingen op pot- en traygebied. Die kennis nemen wij mee naar de kwekerij en in samenspraak met de kweker kijken we voortdurend naar de beste oplossing voor zijn/haar teelt. De juiste synergie tussen de wensen van de kweker op het gebied van prijs en duurzaamheid als ook de beschikbaarheid en leversnelheid is daarbij cruciaal.”

Voor meer informatie:
Vitelia Agrocultuur
www.vitelia-agrocultuur.nl 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven