Studiedag energie glastuinbouw binnen de huidige energiecrisis en klimaatuitdaging

Niet alleen de hoge energieprijzen, maar ook de uitgesproken klimaatambities van Europa en Vlaanderen hebben een grote impact op de glastuinbouw. In dat laatste kader is er een visienota energie glastuinbouw opgesteld. Deze geeft de wegen aan om meer klimaatneutraal te werken.

Programma
Voormiddag
Voor de groep glastuinbouwbedrijven met een hoog energieverbruik die een energieplan (finaal energieverbruik groter dan 0,1 PJ), energie-audit (idem tussen 0,05-0,1 PJ) of energiebalans (idem tussen 0,02-0,05 PJ) moeten maken, voorziet PCG een specifiek voorprogramma. Daarbij wordt de wetgeving uitgelegd, maar wordt ook een luik voorzien met praktische info en wie je kan ondersteunen.

Namiddag
Voor alle glastuinbouwers die meer willen weten over die visie richting meer klimaatneutrale glastuinbouw. Naast het beleidsmatige wordt er door ook concreet ingegaan op evoluties in de energiemarkten. Concrete onderzoeksresultaten om energie te besparen alsook mogelijke concepten om warmte op te wekken en CO2-behoefte in te vullen met een verminderd gebruik van fossiele brandstoffen, komen ook aan bod. Tot slot wordt ingegaan op welke ondersteuning de overheid (via bvb nieuwe VLIF dat start in 2023) voorziet voor deze technieken.

Meer info en een volledig programma volgen later.

Wanneer?
Dinsdag 7 februari 2023

Waar?
Thomas More, Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel, België

In samenwerking met
Departement Landbouw en Visserij, Thomas More – Expertisecentrum Energie, Proefcentrum Hoogstraten (PCH), Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW), Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG), Inagro, Boerenbond.

Bron: PCG


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven