Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Negatieve elektriciteitsprijzen opnieuw mogelijk

De gasprijs is in één maand tijd gehalveerd. Weersexperts spreken ondertussen van temperaturen die te vergelijken zijn met een 'hittegolf', voor winterbegrippen dan. In deze crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen weer op een rijtje.

De TTF-gasprijs voor de korte termijn is van pieken tot 150 euro per megawattuur gezakt naar de laatste dagen een prijs rond de 70-75 euro per megawattuur. Met recht een halvering van de prijs dus. Deze week werden zelfs prijzen genoteerd die voor het laatst een jaar geleden, in januari 2022, werden genoteerd. 


De TTF-gasprijs voor februari 2023 t/m 5 januari. Vrijdagochtend 6 januari ligt de gasprijs op ruim 73,4 euro per megawattuur. Woensdag werd met een prijs van 65 euro een laagtepunt bereikt. Klik hier voor de actuele cijfers. De TTF day ahead-prijs ligt vrijdagochtend op 72 euro per megawattuur. 

Energiespecialisten van AgroEnergy zijn terug met hun wekelijks energiemarktupdates daarin schrijven zijn onder meer dat 'de WKK-warmtekosten over de hele linie gedaald zijn, zowel voor de Peak- als Baseload-uren. Voor Baseload zijn de WKK-warmtekosten zelfs ongeveer gehalveerd t.o.v. medio december. Op de Peak-uren zagen we woensdagmiddag negatieve WKK-warmtekosten voor de periodes Q4’23, Q1’24 en de kalenderjaren 2025 en 2026.'

Als oorzaken voor de prijsdaling wijst men op relatief hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, stevige windproductie en een blijvend goede LNG-aanvoer. Europa heeft in de maand december bijna 12 miljoen ton LNG geïmporteerd. Dat staat gelijk aan ca. 16,5 miljard m3, een nieuw maandrecord, stipt men bij AgroEnergy aan. 

Zacht winterweer zorgt ervoor dat de gasvoorraden goed vol blijven. Soms wordt er zelfs nog bijgevuld, hartje winter. In Duitsland is dat volgens AgroEnergy al twee weken het geval. In Nederland gebeurde het alleen rond de jaarwisseling. Hier ligt de vulgraad nu rond de 76% (ter vergelijking: vorig jaar was dat +- 42%). 


Overzicht update gasleveringszekerheid uit Den Haag van 6 januari 2023

In de update gaat AgroEnergy verder in op de LNG-aanvoer en op de elektriciteitsprijzen. Daarbij valt op dat er tussen Kerst en Oud en Nieuw extra lage prijzen werden genoteerd dit jaar door naast een lagere vraag ook veel windproductie. In Nederland werden er 16 negatieve uurprijzen genoteerd, maar niet lager dan -5 euro per megawattuur. In Duitsland werd over heel 31 december gemiddeld een prijs van 0,79 euro per megawattuur genoteerd. 

Vrijdag ligt de EPEX day ahead-prijs voor de basisuren op ruim 129 euro en voor de piekuren op ruim 153 euro per megawattuur. De BELPEX-prijzen liggen op 124 euro voor de basisuren en 142,5 euro voor de piekuren.

Voor volgende week wordt door AgroEnergy een daggasprijs van tussen de 60 en 70 euro per kuub verwacht. Ook de elektriciteitsprijzen blijven, vanwege veel wind, relatief laag. In de nacht is de verwachting dat er zelfs weer zeer lage of negatieve uurprijzen genoteerd gaan worden. 

Ondanks een daling van de energieprijzen gaat bij bedrijven met een grote energievraag de vlag niet uit. In Nieuwsuur was deze week Algemeen directeur Hans Grünfeld van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) te horen. De VEMW is kenniscentrum en belangenbehartiger voor de zakelijke energie- en watergebruiker.

Grünfeld stelt: "Het is goed nieuws dat de gasmarktprijzen gedaald zijn tot op een niveau van een jaar geleden, toen Rusland Oekraïne nog niet binnengevallen was. Tegelijkertijd stel ik vast dat dit prijsniveau nog altijd een factor 4 hoger is dan het prijsniveau van twee jaar geleden. De liquiditeit van de markt is relatief laag en de volatiliteit juist hoog. De markt is zeer gevoelig voor uitschieters en incidenten als het gaat om de weersverwachtingen, de geo-politieke ontwikkelingen en economische ontwikkelingen in andere regio's (Azië, Amerika).

Veel bedrijven in de energie- (en kapitaals-)intensieve industrie kunnen nog nauwelijks profiteren van de korte termijn gasprijsontwikkelingen, bijvoorbeeld door hun inkoop- (grondstoffen w.o. energie) en verkoopkoppeling (producten) t.b.v. risicobeheersing. Uit een inventarisatie in september 2022 bleek dat ongeveer driekwart van de VEMW-leden nog niet volledig blootgesteld was aan de hogere energie marktprijzen. In 2023 of 2024 moeten zij voor - een deel van - hun portfolio een nieuwe leveringsovereenkomst aangaan met bijgevolg hogere kosten.

Naast de onzekerheden zijn er ook zorgen. Zo is nog steeds niet vastgesteld welke bedrijven  - en onder welke condities - afgeschakeld gaan worden in geval van een acuut leveringszekerheidsissue. En waar de Europese energieministers kiezen voor invoering van een Europees prijsplafond om te voorkomen dat lidstaten tegen elkaar gaan opbieden om toch maar in gas te kunnen voorzien, leidt zo'n maatregel tot een verstoring van de gasmarkt. Het risico van zo'n politiek gedreven maatregel, naast een mogelijk negatief effect op de leveringszekerheid, is dat gasverbruikers niet langer beschikken over een betrouwbare marktreferentie (vraag-aanbod), het vertrouwen in die markt verliezen, en hun risicomanagement niet goed kunnen uitvoeren. Daarmee worden de onzekerheden en zorgen van de gasverbruikers niet weggenomen."